Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A serdülés élettana

2010.06.05

A pubertás a test érési folyamata, amely a szekunder nemi jelek megjelenésével kezdődik és a fertilitás képesség kialakulásával fejeződik be. Az érési folyamat során az ováriumok és a testisek fejlődésével kifejlődnek a külső és belső nemi szervek. A nemi érés leányoknál az emlő fejlődésével kezdődik, mellyel egy időben vagy kis késéssel a hónalj és a fanszőrzet kifejlődése is elkezdődik. Az ováriumok fejlődése a kismedencei ultrahang vizsgálattal jól követhető. Az ováriumnak nem csak a térfogata növekszik, hanem szerkezetében multicystás morfológiai elváltozások is jól láthatók. Kb. 8 éves kortól a petefészekben több mint hat, 4 mm, vagy nagyobb átmérőjű folliculus látható, mely a pubertás elkezdődésének a jele. Nem tévesztendő össze a polycystás ovárium elváltozással. Fontos mérföldkő a leányok pubertás fejlődésében a menarche fellépése (első hüvelyi vérzés), de nem a vége. A menarche után még további fejlődés szükséges ahhoz, hogy a fertilitás képesség kialakuljon. Fiúknál a nemi érés a herék növekedésével kezdődik, melyet követ a penis fejlődése. A herék méretét úgy állapítjuk meg, hogy összehasonlítjuk egy standard here készlettel, azaz az orchidométerrel. A 4 ml térfogatú, rugalmas tapintatú here a pubertás kezdetét jelenti a fiúknál. A pubertás testi elváltozásai leányoknál rendszerint 10-13 éves kor között lép fel, a menarche 11-14 éves kor között jelentkezik. A fiúknál normálisan a herék növekedése és a fanszőrösödés 9-14 éves korban lép fel. Az alkar és arc szőrösödése valamint a hang mélyülése típusosan 13-16 éves kor között lép fel. A sorrend, amelyben a nemi érés változásai fellépnek az azonos nemű gyermekeknél azonos, azonban az időtartam, amely alatt a teljes érés kialakul különböző lehet, 18 hónaptól 5 évig tarthat.

A nemi érés követésére az egész világon a Tanner által javasolt fokozatokat használják, mely alapján a nemi fejlődés üteme objektíve követhető (39-42. táblázat). Az egyes fokozat jelzi a nemi érés hiányát, míg az 5 fokozat a kifejlett állapotot. B (breast) betűvel az emlő a P (pubic hair) betűvel a fanszőrzet, G (genitalia) betűvel a külső nemi szervek fejlődésének a fokozatait jelöljük. Tehát a Tanner szerinti B1, P1 azt jelenti, hogy a serdülés nem indult meg. A B2, P2 azt jelenti, hogy a lányoknál a pubertás megindult, láthatók az emlő fejlődés és a fanszőrzet megjelenése. A Tanner szerinti P2, G2 fiúknál azt jelenti, hogy a pubertás megindult, a herék 5-6 ml volumenűek, és a fanszőrzet fejlődésnek indult.

A Tanner által pubertás időzítésével kapcsolatos megállapításait megpróbálták revideálni. Ennek egyik oka az, hogy Tanner kis számú, állami intézetben nevelkedő gyermekeket vizsgált, míg a másik ok, hogy vizsgálatait az 1960-s években végezte. Azonban beigazolódott, hogy a Tanner elvei ma is érvényesek a pubertás időzítése és a fokozatok beosztása tekintetében is.

A fiúk és leányok közötti pubertás elkezdésében mutatkozó különbség csak fél év. A fiúknál a pubertás a herék és a penis növekedésével kezdődik, a növekedés felgyorsulás is csak a Tanner szerinti P3-nál lép fel, így a pubertás csak később válik nyilvánvalóvá a fiúknál.

A pubertáshoz a lineáris növekedésfelgyorsulás és a csontérés előrehaladása társul.

A lányoknál a pubertáshoz társuló növekedés felgyorsulás az emlők fejlődésével párhuzamos.

Tehát a fiúk és lányok pubertális növekedésfelgyorsulása eltérő!

A pubertás alatt a csontérés is előrehalad. Születéskor a hosszú csöves csontok végei között széles porcos zóna van. A kronológiai kor előrehaladásával nő a magasság és az érési zóna kisebbedik, a pubertás befejezésekor a fugák zárodnak és nincs további növekedési lehetőség. A csontérés a bal kéz és csukló röntgen felvételével határozható meg a felvétel a specifikus csontkor standarddal való összehasonlítással. A csontkor meghatározása azért szükséges, hogy eldönthető legyen a gyermek további növekedési lehetősége. Az aktuális magasságból és a csontkorból kiszámítható a várható felnőttkori végmagasság.

Mint látható a növekedés, a csontérés, és a pubertás stádiuma szorosan összefüggő tényezők. Az összefüggést nem szabad figyelmen kívül hagyni, sem a növekedés elmaradása vagy felgyorsulása esetén, sem a pubertás korai vagy késői fellépésekor.

A pubertás folyamatát a hypothalamus-hypophysis aktivitása indítja el. Ezt nevezzük a GnRH pulzációs generátor reaktivitásának. A GnRH megfelelő intermittáló pulzációs szekréciója és kiáramlása stimulálja a hypophysis-gonad tengelyt és elindítja, szabályozza a gonadok szexuál szteroid szekrécióját, az ivarsejtek érését. Azok a tényezők, amelyek a hypothalamus - hypophysis - gonád tengelyt szabályozzák és modulálják a pubertás időzítését még nem teljesen tisztázottak. Bizonyos környezeti és metabolikus tényezők lényeges szabályozói a pubertás időzítésének, illetve a hypothalamus - hypophysis - gonád tengelynek, de ezek a befolyásoló hatások mintegy hozzáadódnak a döntő genetikai irányításhoz.

A GnRH neuroszekréciós rendszer már az újszülött korban működik. A gonadotropin stimuláció hatására leány újszülöttekben emelkedett az ösztradiol, míg a fiú csecsemőkben a születés után az első 3-6 hónapban emelkedett a szérum tesztoszteron szint. Kb. a fél éves életkor után nyugalmi állapot lép fel, az GnRH pulzáció csökken, a gonadotropin szekréció alacsony, és következésképen nagyon alacsony a gonadális szexuál szteroid termelés. A pubertás korban a GnRH pulzációs generátor újra aktiválódik. GnRH neuronok aktivitása a GnRH gén hypothalamicus expressziójában végbemenő változások következménye. A kutatók úgy gondolják, több gén szerepel a hypothalamus-hypophysis-gonad érés kaszkádjában, mégis a pubertás fellépését kiváltó ok továbbra is tisztázatlan. Tény viszont, hogy a GnRH pulzációs generátor újbóli aktivitását a központi idegrendszer inhibitor és stimuláló mechanizmusának egyensúlyi állapotának megszűnése okozza. A pubertás fellépésekor a GnRH pulzációs generátor gátló neurotranszmitterek csökkenésének vagy a stimuláló neurotranszmitterek növekedésének vagy mindkettőnek a szerepe valószínűsíthető. A kutatások legújabb eredményeként legvalószínűbb az, hogy a GABA (gamma-aminovajsav) gátló neurotranszmitter csökkenése indítja el a pubertás fejlődését. A GABA szekréció csökkenése részben a GNRH neuronok gátlásának csökkenését, másrészt a glutamát felszabadulás fokozza, amely tovább stimulálja a GnRH felszabadulást. A leptin, amely az Ob gén terméke és a zsírszövet szekretálja, szintén szerepet játszik a pubertás időzítésében. Felételezik, hogy a GABA szekréción keresztül közvetlenül vagy a NPY (neuropeptid Y) neuronok közvetítése által. Frisch kifejtette, hogy a pubertás fellépéséhez egy minimális testsúlyra pontosabban testzsír tömegre van szükség. Vagyis a zsírszövet által termelt leptin hormonra. A leptin biztosíthat egy összekötetést a reproduktív funkciók és az energia mérleg között, és részt vesz a pubertás fellépésében és a felnőtt hypothalamus-hypophysis-gonad tengely fenntartásában. A leptin csak permisszív szerepet játszik a pubertás időzítése számára és nem triggere a pubertás fellépésének.

A pulzációs GnRH generátor aktivitás a pulzus frekvenciák éjjeli növekedésével kezdődik. GnRH amplitúdók és az alapszintek emelkednek, melyek elindítják a hypophysisben az FSH és LH szekréció emelkedését és pulzációs kiáramlását. A Gonadotropinok stimulálta gonadok szexuál szteroid termelése elindítja a szekunder nemi jelek fellépését, és a negatív feedback biztosítja a gonadotropin és a szexuál szteroidok közötti homeostatsist.

Leányok pubertásánál a gonadotropin stimulációra a petefészekben a domináló folliculus növekedik, az ösztradiol termelés fokozódik. Az ösztradiol szintjei megemelik a GnRH pulzus nagyságát, és a negatív feedback a GnRH és a gonadotropin felszabadulására, pozitív feedbackbe fordul. A perzisztáló pozitív feedback a pubertás végén megszűnik és már csak ciklikusan jelentkezik a preovulációs periódusban, hogy létrehozza az ovulációt kiváltó LH hullámot, majd az ovuláció után megszűnik.

A férfiakban az ösztradiol szintek a pubertásban később emelkednek, feltételezik, hogy a gonadotropinok nem indukálják az aromatázt a pubertás korai szakaszában. A korai szakaszban csak a periférián termelődik kevés ösztradiol, amely fontos lehet a fiúkban néhány szövet érésében.

Mindkét nemnél az ösztrogén eredményezi a pubertáshoz társuló növekedés felgyorsulást. Leányoknál a menarche idején lényegében befejeződik a növekedés. Ettől kezdődően csupán 2-3 cm-t nőnek a lányok.

A felnőtt nőkre a ciklikus gonadotropin szekréció és felszabadulás jellemző, míg a férfiaknál tonikus a gonadotropinok felszabadulása. A ciklikus vagy tonikus minták a gonadális hormonok befolyásától függ a korai életben.

 

 

Epidemiológiai aspektusok

Leányoknál a menarche 12,5 -13 éves átlag életkorban lép fel. Az ovulációs ciklus 14 éves kortól várható. Szexuális infantilizmusról beszélünk, ha a pubertás késik és a csontkor 13 évet elérte. Primer amenorrhoeról akkor beszélünk, ha a menstruáció a 15 éves leánynál még nem lépett fel, mindegy, hogy a szekunder nemi jelek hiányoznak vagy teljesen kifejlődtek.

Ha a pubertás jelei nem észlehetők a leányoknál 14 éves korig, fiúknál 14,5 éves korig, akkor vizsgálatokat kell végezni, hogy tisztázzuk ennek okát és ennek megfelelő kezelést elkezdhessük. Nincs értelme évekig várni a pubertás spontán fellépésére annál a gyermeknél, akinél a konstitucionális pubertás és növekedés késése igazolódott. Ne várakozzunk, mivel komoly pszichés problémák léphetnek fel, főleg a fiúk esetében.

Ha a pubertás a leányoknál a 8. életkor előtt, fiúknál a 9. életkor előtt lép fel, korai nemi érésről beszélünk. Ennek centrális és perifériás okai lehetnek. Az okok lehetnek organikusak és funkcionálisak. Sürgős kivizsgálás szükséges, hogy a megfelelő kezelést elkezdhessük. Részletesen lásd a gonadok betegségei fejezetben.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.