Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Átmeneti jelenségek újszülöttkorban, az újszülött hazaadásának és otthoni fogadásának feltételei

2010.06.05

Átmeneti jelenségek, tünetek az újszülött korban

 

Szülési daganat

Az elöl fekvő rész gyűrűszerű leszorítása következtében kialakuló pangásos vizenyő, kötőszöveti oedema. Miután a fej a leggyakrabban elöl fekvő rész, az itt kialakuló fejdaganat a leggyakoribb (caput succedaneum). Az oedema a csonthatároktól független kiterjedésű, az ujj benyomatot tartja, néhány nap alatt nyomtalanul felszívódik, kezelést nem igényel.

Fiziológiás súlyesés

Az újszülött az első napokban még nem vesz fel elegendő táplálékot (folyadékot), viszont a légzéssel, vizelettel, széklettel folyadékot veszít, ezért súlyveszteség következik be. Ennek mértéke általában nem haladja meg a testsúly 10%-át, mélypontját a 3-4 napon éri el. Igény szerinti szoptatással, szükség esetén teáztatással a súlyvesztés mérsékelhető.

Transitoricus láz

A 2-3 napon a folyadék vesztés a hő központ ingerlése révén lázat okozhat. Ilyenkor az újszülött bágyadt, turgora csökkent, nyelve száraz, de más betegségi tünete nincs. A láz és a kísérő tünetek folyadékpótlással megszüntethető. Igény szerinti szoptatással, szükség esetén folyadékpótlással a súlyesés és kísérő tünetek megelőzhetőek.

Anyai hormonhatáson (oestrogen) alapuló tünetek

Comedo: orron, homlokon, arcon megjelenő színes gombostűfejnyi, sárgás fehér faggyúmirigy retenciós cysták. Hasonlít a serdülőkori acnera, kezelést nem igényel.

Fluor: lányoknál a szeméremrésből az első napokban sűrű, fehér váladék, később (5-6 nap) vérzés észlelhető. Napok alatt megszűnik, teendőt nem igényel.

Emlő duzzanat: gyulladásos tünet nélkül (mastitis neonatorum), fiúknál és lányoknál is észlelhető 3-4 hetes korig, esetleg tej is ürülhet (boszorkány tej). Teendőt nem igényel, nyomkodni nem szabad, mert befertőződhet és gennyes gyulladás (mastitis purulenta) alakulhat ki, ami antibiotikus kezelést, eset- tleg sebészi feltárást tehet szükségessé.

Élettani sárgaság (icterus neonatorum)

Az adaptációt követően a kedvezőbb oxigén ellátás következményeként a feleslegessé váló magzati vörösvértestek fokozatosan pusztulnak. A keletkező hemoglobinból bilirubin szabadul fel, amit a máj választ ki. A fokozott bilirubin kínálat azonban meghaladja a máj kiválasztó képességét, ezért felszaporodik a vérben. Az élettani sárgaság a második életnapon kezdődik, néhány napig mérsékelten erősödik, de a 250 mol/l szintet nem haladja meg. Elsősorban az arcon, scleran látszik, az újszülött aluszékonyabb, lustábban szopik. A sárgaság néhány nap alatt megszűnik.

 

Az újszülött hazaadásának és otthoni fogadásának feltételei

 

Alapfeltétel, az anya megfelelő egészségi állapota és az újszülött tünetmentessége.

Az előző feltétel elbírálása a szülész orvos feladata, az újszülött hazaadhatóságát, pedig a gyermekorvos dönti el.

A haza adás optimális ideje és a jelen gyakorlat nem teljesen egyezik, ezért a védő- nőnek különleges gondossággal kell végezni a látogatást, a hazaadást követően. A jelenlegi hazai gyakorlat szerint az érett újszülötteket 4-5. napon, a császármetszéssel születetteket a 7-10. napon adják haza

Az újszülött tünetmentessége, jó egészségi állapota, zavartalan adaptációt feltételez. Súlya érje el születési súlyát, táplálása beállított legyen, ami jó szopás készséget és megfelelő mennyiségű anyatejhez jutást jelent.

Különösen az első gyermeküket szült anyák esetében fontos, hogy megfelelő isme- retekhez jussanak a csecsemő táplálása, gondozása és az anyatej fenntartás elősegí- tésével kapcsolatban.

Állapotok, tünetek, melyek meglétekor az újszülött nem adható haza, hanem további megfigyelést igényel, vagy speciális ellátást nyújtó osztályon kell elhelyezni:

- súlycsökkenés még tart, nem nyerte vissza születési súlyát

- a sárgaság meghaladja a fiziológiás mértéket, vagy nem csökken kielégítően

- hőemelkedés, láz, vagy bármi tünet, ami fertőzésre utal

- bármilyen betegségi tünet, ami további vizsgálatokat indokol (szívzörej)

 

Az otthoni fogadás megfelelő körülményeinek kialakításában, a család, segítő irányí- tásában, tanácsokkal való ellátásában a védőnő szerepe nem hangsúlyozható eléggé. Különösen első szülő, gyakorlattal nem rendelkező, nagymamai segítségre nem számí- tó anyák szorulnak segítségre. A segítségnek a csecsemő, otthoni környezetének kialakításától kezdve a kelengye, eszközök megvásárlásán keresztül mindenre ki kell terjednie. Ha az újszülött otthoni fogadásával, elhelyezésével kapcsolatban bármi gyanú merül fel, az újszülött osztálynak a védőnőtől kell felvilágosítást, környezettanulmányt kérni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.