Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az újszülött otthoni ápolása - Fürdetés, etetés

2010.06.05

Fürdetés

Minden tevékenységünk során, amikor a csecsemővel foglalkozunk a nevelés egy formája. Ezt tudnunk kell és a védőnőnek erre, fel kell hívni a szülők figyelmét. A fürdetés különösen alkalmas erre. Ha jól végezzük, akkor örömöt jelent a csecsemőnek és az örömszerzés pillanatában még szorosabb kapcsolatot alakíthat ki a szülő a csecsemőjével, mely egy életre meghatározza a kapcsolatukat.

Fürdőkád.

Lehet műanyag, vagy zománcozott, de fateknő ne legyen. Fontos, hogy másra ne használják, csak a csecsemő fürdetésére.

A kád elhelyezése. Stabilan helyezzük el. A mozgó csecsemővel ne borulhasson le. Kezdetben olyan magasra kell tenni, hogy a fürdetőnek ne kelljen mélyre hajolnia, később, amikor a csecsemő nagyobb lehet mélyebbre helyezni. A fürdetést szerencsésebb más helységben végezni, mint ahol egyébként tartózkodik a csecsemő. Lehetőleg a pólyázó mellé kell tenni a kádat, ahol a fürdetés első részét végezzük, s azonnal bele tudjuk tenni a fürdőkádba. A pólyázón illetve elérhető távolságban kell lenni az összes kelléknek, ami a fürdetéshez, illetve az átöltöztetéshez szükséges.

Szükséges eszközök a hajkezeléshez a puha hajkefe, tompa fogazatú fésű, hajvágó olló. Egy másik olló bőrvágáshoz és még egy másik a körömvágáshoz. Neutrális pH-jú szappan, babaolaj (vagy napraforgó olaj), hintőpor, babakenőcs, steril vatta, kamilla. Fontos, hogy minél kevésbé illatosított szereket használjunk, mert azok könnyebben allaergizálnak.

A fürdőszoba hőmérséklete.

A fürdéshez a szoba hőmérséklete fiatal csecsemőnél 25 Co, idősebb csecsemőnél 22-20 Co legyen. Ezért is szerencsés, ha külön helységben fürdetjük a csecsemőt, nem abban a szobában, ahol egyébként a kiságya van. A kisebb fürdőhelységben könnyebben tudjuk a magasabb hőmérsékletet is biztosítani.

A fürdővíz hőmérséklete. 37 Co legyen. Mindig használjunk hőmérőt. Természetesen hagyományos módon valamelyik testrészünkkel is meggyőződhetünk a fürdővíz hőmérsékletéről. Megtévesztő, ha a kezét használja a szülő, mert előtte a kezével keveri össze a vizet, így hozzászokik a vízhőmérséklethez, és kevésbé érzi melegnek, s leforrázhatja a csecsemő bőrét.

A fürdés időpontja.

Olyan időpontot kell választani, amikor a család ráér és van idő a nyugodt fürdetésre. Mindig ugyanabban az időpontban fürdessünk, és a fürdetés menetrendje, lépései is mindig legyenek ugyanazok. A csecsemő szereti a rendszert, mert így tudja, hogy mi fog következni és nem ijed meg tőle. A váratlan dolgokra mindig sírással és tiltakozással reagál. Mint a bevezetőben említettem a nevelésnek egy fontos lehetőség és formája a fürdetés. Hiszen folyamatosan együttműködésre kell biztatni a csecsemőt, aki szívesen is működik együtt.

Ki fürdessen?

A fürdetés egy intim kapcsolat a csecsemő és fürdetője között. Szerencsés, ha mindig ugyanaz a személy fürdeti, legalábbis az elején, amíg megszokja, megszereti a fürdést. Később más családtag is részesülhet abban a „kegyben”, hogy fürdethet. Fontos, hogy folyamatosan beszéljünk a csecsemőnek. Mindig mondjuk előre, hogy mit fogunk tenni. A kedves, meleg, barátságos hang mindig együttműködésre készteti a csecsemőt.

A fürdetés folyamata.

A fürdető saját kezének megmosásával kezdje a folyamatot. Majd minden kelléket készítsen oda a pólyázóhoz, fürdőkádhoz. Nem szabad kapkodva, esetleg magára hagyva a csecsemőt, a hiányzó dolgokért el-elszaladni. Szerencsés egy vízhatlan kötény használata, hogy ne „együtt fürödjünk” a csecsemővel. Elékészítjük a fürdővizet.

A pólyázó asztalon levetkőztetjük a csecsemőt. Olajos vattával a csecsemő hajlatait letöröljük. Orrába, szemébe olajos vattával nem nyúlunk. Vizes vattával, esetleg kamillás vattával letöröljük a szemrést, az orrjárat és a fülek bemenetét. Nem nyúlunk pálcikával mélyen a járatokba. Fontos a popsi és a nemi szervek környékének kitisztítása. Ezután előszappanozást végzünk a pólyázó asztalon. A szappan közömbös, pH 5.5 legyen. Ezután tesszük a csecsemőt a fürdővízbe és lemossuk a szappant. A víz szintje kezdetben alacsony legyen, hogy ha a csecsemő fejét beleteszi, akkor ne érje el a hallójáratot. Legtöbbször bal kézzel támasztjuk a törzsét és a fejét és jobb kézzel, a fürdővízzel lemossuk a szappant. Fürdőhabot is lehet használni, de minél egyszerűbbet és nagyon keveset tegyünk a vízbe.

Fürdés után egy nedvszívó, puha frottír lepedőbe helyezzük a csecsemőt, és szárazra töröljük. Jó, ha 2-3 ilyen frottír lepedője van a csecsemőnek. Fürdés után a hajlatokat ne olajozzuk. Ezután felöltöztetjük a csecsemőt, és azonnal átvisszük a másik helységbe.

Nagyobb gyermek fürdetésénél fontos, hogy kellő időt hagyjunk a fürdésre. Törekedjünk, hogy önállóan végezze a tisztálkodást. Később higiénikusabb a zuhanyozás, mind a fürdés.

Milyen kiegészítőkre van szükség a csecsemő ellátáshoz?

Szennyes tartó. Külön szennyes tartót rendszeresítsünk a csecsemőnek. Ne keveredjen a család többi szennyesével. Tisztításukat, mosásukat is külön végezzük. A csecsemő testével érintkező ruhadarabokat kezdetben kifőzzük, ezért mosófazékra is szükség van.

 

Etetéshez szükséges kellékek.

Az anyatej lefejéséhez, teáztatáshoz külön hőálló pohárra van szükség (1-2 db.) Külön kávéskanál a csecsemőnek. Ezek kifőzésére szolgáló fazék, amit csak erre a célra használunk. 1-2 tápszeres üveg, üvegmosó kefe. 5-6 cumi, etetőtálka, gyümölcsreszelő, 2-3 kislábas és tölcsér.

A szoptatáshoz, etetéshez karfás fotel, hogy a csecsemőt tartó kéz megtámasztható legyen. A fotel alacsony legyen, hogy a láb megtámaszthassa a csecsemőt, vagy zsámolyt kell használni, ami megemeli a lábát. A csecsemő nyakába úgynevezett előkét kell tenni. Kell 1 vízhatlan és 2 frottír. Az evés szintén nagyon fontos nevelési eszköz. Hagyjuk, hogy ismerkedjen az ételekkel, az evéssel, hogy örömmel végezze. Ennek kapcsán kicsoroghat az étel, s az előkék ezt felfogják. 6-8 kisméretű törülköző, amit az ételmaradékok letörlésére használunk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.