Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az újszülött otthoni ápolása - Kiságy, pólyázó

2010.06.05

Kiságy

Milyen legyen az otthoni kiságy? Számtalan féle, fajta kapható a kereskedelemben. A kiságy legyen rácsos, hogy a levegő könnyen áramoljon, és a gyermek kilásson az ágyból. A rács sűrű legyen, hogy a kisfeje, vagy a végtagjai ne szoruljanak a rácsok közé. Az ágybetét állítható legyen. Amikor még fiatal a csecsemő, akkor magasra kell állítani az ágybetétet, hogy az édesanyának ne kelljen mélyre hajolni, amikor csecsemőjét kiveszi. Később, amikor már nő a csecsemő, forog, kapaszkodik, esetleg fel áll, akkor mélyre kell tenni az ágybetétet, hogy ne tudjon kiesni az ágyból. Jó, ha a kiságy oldal lereszthető, vagy lehajtható azért, hogy a csecsemő kiemelésekor könnyebben hozzáférjen az édesanya. Az ágybetétre feszes matracot tegyünk. Azért legyen feszes, hogy ne mozogjon a kiságyban, illetve a kezele, lába ne szoruljon a matrac és az ágy közé.

Az ágy helyett néhány hétig lehet „mózeskosarat” vagy egyszerű rusháskorsarat használni, de később mindenféleképpen kiságyra van szükség.

Szintén átmenetileg lehet bolcsót használni, de csak a csecsemő 3 hónapos koráig, mert a mozgását, forgását a bölcső akadályozhatja.

Sokan a mély gyermekkocsit használják a csecsemőágynak. Nem szerencsé, mert mély, szűk, levegőtlen. Nem javasoljuk ágyként való használatát. Ugyancsak nem javasoljuk, hogy a felnőtt ágyban altassák a csecsemőt. Sokszor a szülők maguk közé teszik, és ott alszik. Balesetveszélyes, akaratlanul ráfekhet a szülő és megnyonja a csecsemőt.

 

A kiságy javasolt tartozékai.

A matracra mindig tegyenek lepedőt. Ez tiszta illetve könnyebben tisztítható, mint a matrac. Ha könnyebben van öltöztetve a csecsemő és a viezelet esetleg, szennyezheti a matracot a levepedőt, akkor javasolt a lepedő alá gumilepedő használata. Az ágy fejrészére javasolt frotir lepedőt helyezni. Puhább és a kifolyó nyál miatt gyakrabban, könnyebben tisztítható. Ugyanakkor fontos, hogy párnát ne tegyenek a csecsemőágyba. Egyrészt nincs rá szükség, mert indokolatlanul megemeli a csecsemő fejét és megtörü a légutakat. További veszély, ha a csecsemő, ahson fekve az orrát, száját belenyomja, megfulladhat.

A kiságyban fekvő csecsemőt takarjuk be. Vékony flanel, vagy gyapjútakaró használata javasolt. Műanyagtakarót ne használjunk. Nem szellőzik és allergizálhat is. A takarót mosható huzatba helyezzük. Szennyeződés esetén a huzat könnyen tisztítható, cserélhető.

 

A kiságy elhelyezése.

A fiatal csecsemő pár hetes koráig jó, ha az édesanyával együtt alszik egy külön szobarészben vagy külön szobában. Később már lehet a csecsemő külön szobában, vagy szobarészben egyedül, vagy testvérével. Fontos, hogy tiszta, kitakarított szobába vigyék haza az újszülöttet. Az ágy legyen világos helyen, vagy legyen jól megvilágítható. Huzatba ne tegyük az ágyat. Jó, ha légáramlásmentes helyen van, de jól szellőztethető helyen legyen. Szerencsésebb a kelet—nyugati elhelyezés. A szoba hőmérséklete, kezdetben, amíg fiatal a csecsemő 22-24 Celziusz fokos legyen, később jó, ha 20 Co-os.

 

Pólyázó.

A csecsemő ápolására használjunk egy külön helyet, ami elég magas ahhoz, hogy az édesanya hajlongás nélkül, biztonságosan el tudja látni a csecsemőt. Ez lehet egy asztal, vagy csak egy asztallap. Külön erre a célra kialakított pólyázók is kaphatók a kereskedelemben. Bár pólyát ma már nem használunk mégis megmaradt ez a név. Általában a fából készült pólyázóra felfújható betétet vagy habszivacsot helyezünk, hogy puhább legyen. Fontos, hogy biztonságos legyen, hiszen ilyenkor elég mozgékonyak a csecsemők.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.