Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az újszülött otthoni ápolása - Ruházat, öltöztetés, levegőztetés, napoztatás

2010.06.05

Ruházat.

Pólyára ma már nincs szükség. Korábban túl mereven tartotta at újszülöttet. Szabad végtagmozgást nem biztosított. 2-3 kisingre van szükség. Legjobb, ha könnyen mosható lenből vagy ingréből készül, és fehér legyen, hogy a szennyeződést hamar lehessen látni rajta. Nem jó, ha elől záródik. Az a jó, ami oldalt vagy hátul, s áthajlik. A kising fölé réklit adunk a csecsemőre. 2-3-ra van szükséges. Ugyanolyan legyen, mint a kising. 2-3 rugdalózóra, vagy angolpólyára van szükség. Ez szabad mozgást biztosít a csecsemőnek. Ha kivisszük a levegőre, akkor kocsikabátot és sapkát adunk rá. Levegőztető zsákot is használhatunk, mely több mozgást ugyanakkor biztonságos zárást nyújt. Ha hideg van, akkor kesztyűt is húzni kell a csecsemőre. Éjszakára, később hálóinget és hálózsákot használunk. Ebben nyugodtan mozoghat, nem rúgja le magáról.

Külön kis szekrényt használjunk a csecsemő ruháinak, dolgainak. Ne keverdjen a többi gyermek ruháival.

 

A csecsemő és kisgyermek öltöztetése.

Pelenkázás

Ma már egyszerhasználatos pelenkákat használnak. Jók, de talán túl jók is. Leszoktatják a gyermeket a nedvesség érzetről. A pekenkázás célja a vizelet, széklet felszívása, a ruházat, az ágynemű védelme.

Előkészület a pelenkacseréhez. A pólyázóasztal, szennyestartó, víz, folyóvíz, vagy tál, letörlő, törülköző. Bőrápolási kellékek (olaj, vatta, kenőcs), és bili.

Pelenkázás folyamata. Előkészítés után kézmosás, majd a pólyázó asztalon kibontjuk a csecsemőt. A szennyes pelnkát eldobjuk a szemetestartóba. Bal kezünkre, hasra fordítva lemossuk a fenekét, vízzel és jobb kezünkkel. Ezután szárazra törlés, krémezés és friss pelenka felhelyezése.

 

Ruházat.

Célja a cecsemő, gyermek védelme a hideg és egyéb hatások ellen. Ugyanakkor esztétikai nevelés egy formája is. Tiszta és szép ruhákba öltöztessük a gyermeket. Anyag hőszigetelő legyen, de ugyanakkor szellőző, könnyen tisztántartható legyen. Mérete, színe megfelelő legyen. Kisgyermekeknek világos ruhák használata javasolt. A laza szövésú, kötött, vagy hurkolt, vagy gyapjú ruhák melegebbek. A sűrű szövésű és vastag len anyagúak hidegebbek. A túl nagy vagy túl szoros ruhák szintén hidegebbek. A vízhatlan anyagúak nem szellőznek. A nadrágok melegebbek, de a kislányokat, jó időben szoknyába is kell öltöztetni.

Tisztíthatóság nagyon fontos. A habselyem, trikó anyag, vagy len könnyebben tisztíthatók. A műszálasok nehezebben. A műszálas allergizálhat ezért inkább felső ruházatnak használható. A gyapjú nehezen tisztítható.

A szép öltözetet a felnőttek gyakran dícsérik, ami kisgyermeknek jó, örömet szerez. Ezzel is lehet nevelni, illetve örömforrás. E mellett higiéniára is szoktat. Természetesen önállósodás kialakulásának is fontos terepe. Nagyon fontos a türelem, mert e nélkül a nevelés helyett állandó konfliktusforrás lesz. Erre is fel kell hívni a szülők figyelmét.

A csecsemő öltöztetésének sorrendje.

Először a pelenkát kell ráadni, majd a kisinget, arra réklot, majd a blúzt. A ruha fejen való áthúzása ellen mindig tiltakoznak a gyerekek.

 

A csecsemőruházat helyes kezelése.

A vizelettel, széklettel, hányadékkal szennyőződött ruhadarabot először le kell öblíteni, majd mosószeres vízbe kell áztatni, és csak ezután kell kimosni. Ezzel megelőzhető, hogy „illatos” vagy foltos maradjon a ruhanemű. A nem szennyezett ruhaneműket a mosásig szárazon kell tárolni. A fiatal csecsemő, bőrével érinkező ruhadarabokat ki kell főzni. A mosáshoz lúgmentes szappant, mosószert kell használni. Fontos a többszörös öblítés. A maradék mosószert is ki kell öblíteni a ruhaneműből. Csavarni a csecsemő ruháját nem szabad, mert az anyag károsodhat és nyomhatja a csecsemő bőrét. Szárítani és vasalni kell.

 

Levegőztetés.

A különböző hőmérséklet alkalmas a hőszabályozás ingerlésére, stimulálásra. Ugyanakkor mélyebb légvételeket is eredményez, mely serkenti az anyagcserét és az étvágyat is javítja. Mindezért nagyon hasznos a csecsemők és kisgyermekek számára is.

Nyáron születtet csecsemőknél már 2 hetes korban elkezdhető a levegőztetés, télen 4-6 hetes kortól javasoljuk. Először a szobába, nyitott ablaknél kezdejük a levegpztetést. Először 2-3 percig, majd fokozatosan emelejük az időtartamot fél óráig. Ha már ezt az időtartamot elértük, akkor kivihetjük a csecsemőt a szabadlevegőre. 5-10 perccel kezdjók, majd fokozatosan emelve naponta 1-2 órát tartózkodunk vele a szabadlevegőn. Ha a külső hőmérséklet -5 Co, akkor maximum 20-30 percig tartózkodunk a levegőn. A csecsemő orrának melegsége, hidegsége mutatja, hogy fázik-e. 0 és +5 fpk között ½-1 óráig lehet a levegőn. Eső vagy havazás esetén is ki lehet vinni a csecsemőt, de csak fedetten, tehát ne érje a csapadék. Viszont, ha erős szél, köd, vagy füst van akkor csak a szobában levegőztetjük. Általában a délutáni alvás idejében szokták végezni a levegpztetést, mert a friss levegőn jobban alszanak a csecsemők, gyerekek. Viszont ha már sétálni tud a gyermek, akkor a délelőtti alvás előtt, vagy a délutáni alvás után javasoljuk a levegőztetését. A ruházatának olyannak kell lenni, hogy meleg legyen, de könnyen tudjon mozogni benne. A séta általában 15-20 perc legyen. Fontos, hogy ne legyen unalmas a gyermeknek. Sajnos legtöbbször, a szülők abba az irányba sétálnak, ahol az ő érdeklődésüknek megfelelő dolgok események zajlanak. Mint a gyermeknevelésben rendszeresen a szülőknek a gyermekük fejével kell, kellene gondolkozniuk. A védőnőnek a családlátogatások, foglalkozások soirán erre is többször fel kell hívni a szülők figyelmét.

Amikor jobb idő van, általában 22-25 fok esetén a szabadban játszhat is a gyermek. A kis csecsemő járókában lehet a szabadlevegőn, 6 hónapos kortól már a füvön és és 1 éves életkor után homokozóban is játszhat. De nagyon fontos, hogy a balasetveszélyre gondoljon a szülő. A gyermeknek nincs veszélyérzete, a szülőnek kell elre látni a veszélyhezeteket.

 

Napoztatás.

A napsugarakra szüksége van az élő szervezeteknek. Vannak látható sugarak, infravörös és ultaribolya sugarak. Stimulálja az anyagcserét, vérképzés, csontanyagcserét, D vitemin képzést. Napoztatni legjobb nyár közepén. Novembertől Januárig nulla. Vigyázni kell a felégéssel. Ez főleg víz közelében, kopár helyeken, vagy szélben fordul elő könnyebben. A hőguta a test felmelegedésével, majd hányással, fejfájással, ájulással jár.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.