Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csecsemőtáplálás - a csecsemőtáplálás fejlődési fokozatai, természetes anyatejes táplálás, szoptatás

2010.06.05

A csecsemőtáplálás fejlődési fokozatai

 

1. Szoptatási fázis: A csecsemő fiziológiás táplálása a szoptatás, a tápanyag konzisztenciája folyékony. Az etetés eszközei emlő (cumisüveg). Táplálékok: anyatej (kezdőtápszer).

2. Elválasztási fázis: a szopás mellett kezd kialakulni a folyékony és félszilárd táplálékok evésének a képessége. Az emlő és az üveg mellett megjelenik a pohár, kanál, tányér. Az anyatej mellett az anyatejpótló-, elválasztó- tápszerek

3. Alkalmazkodási fázis: új funkció a rágás képessége. Az eddigi táplálékok mellett bevezethetőek a szilárd tápanyagok. Az üveg, kanál, pohár, tányér mellett a saját kéz használata kialakul. Elkezdhetőek a kiegészítő táplálékok. A táplálás gerincét azonban még ekkor is a tej/tejszerű táplálék képezi.

 

A természetes, anyatejes táplálás, szoptatás

 

A human csecsemők szoptatása évezredeken át az életben maradás feltétele volt. Napjainkban sem érdemes felcserélni a civilizáció biztonságát, a túlélést biztosító mechanizmusok biztonságával. „Mikor megszülettem az anyatej édes vigasza fogadott” (Szt. Ágoston). Ennél semmi sem fejezi ki szebben azt, hogy más a táplálkozom/szopok vagy a táplálva vagyok által nyújtott biztonság, beteljesülés és öröm.

A csecsemők számára az életük első 4-6 hónapjában a szoptatás az a táplálási mód, mely ideálisan biztosítja a fejlődést, és a környezethez való alkalmazkodást. Az anya, vagy a csecsemő betegsége miatt kb. 1%-ban van akadálya a szoptatásnak. Hazánkban ezzel szemben a csecsemők, mintegy fele szopik 6 hónapos koráig. Messze vagyunk az ideális helyzettől. Az alapellátásban résztvevőktől várható az anyai szoptatási kedv és arány emelése.

 

Az anyatej tartalmazza az újszülött és fiatal csecsemő számára az optimális fejlődéshez szükséges anyagokat a legkönnyebben emészthető formában, legelőnyösebb összetételben és a legmegfelelőbb mennyiségben. Összetétele az adott csecsemő igényeihez adaptálódik. Ennek legékesebb bizonyítéka az, hogy a koraszülésen átesett anya tejének más a fehérje- és zsírtartalma, mint az érett újszülöttet táplálóé.

A fiatal csecsemő emésztőfunkciói, gyomor-bél traktusa az anyatejes tápláláshoz adaptálódott. Az anyatejben lévő enzimek segítik a zsírok és fehérjék tökéletes lebontását. Az anyatej mással nem helyettesíthető előnyeit 11. táblázat tartalmazza

 

[11. TÁBLÁZAT]

 

Az anyatej élőanyag, sőt élő sejteket is tartalmaz, a legkiválóbb tápszerek, a legjobb környezeti feltételek sem tudják utánozni biológiai és pszichológiai hatását. (11. 12. táblázat)

 

[12. TÁBLÁZAT]

 

A női tej összetétele a tejelválasztás különböző szakaszaiban eltérő. A terhesség végén keletkező procolostrum sokféle ellenanyagot tartalmazva az emlő védelmét szolgálja. Az előtej (colostrum) a laktáció 2-4. napján képződik. Magas fehérje- és ásványianyag-tartalma mellett tejcukortartalma alacsonyabb, mint a végleges tejé.

Zsírtartalma változó, magas. Igen magas szekretoros IgA-tartalma a béltraktust védi. Az átmeneti tej az 5. naptól termelődik, ez egyben az elválasztott tejmennyiség emelkedésének is az ideje. Végül a 10. nap körül kezdődik a végleges tej termelése, melynek összetétele egyénenként, alkalmanként is változó lehet.

A 13. táblázatban feltüntetett értékek átlagot jelentenek.

 

[13. TÁBLÁZAT]

 

Rendszeres szoptatással szükség szerinti fejéssel a 6-8. élethétig van esély arra, hogy az anyai tejkiválasztás mennyisége összhangba kerül a csecsemő igényeivel. Ehhez sokszor a kiegyensúlyozott lelkiállapotú édesanyában kell legyen kellő odaadás, céltudatosság, önfegyelem.

Az adlaktáció folyamata, melynek során az anyai mell működése összhangba kerül a csecsemő igényeivel az esetek zömében, - első gyermeknél minden esetben - segítségre, támogatásra szorul.

Az első mellre helyezés lényeges. Előnyös idő az első félóra, kihasználva az újszülött születést követő percekben észlelt ösztönös aktivitását.

 

A szoptatás gyakorisága, időbeosztása:

Az első mellre helyezés ideje a születést követő első fél óra.

Az első napokban, esetleg hetekben, különösen kisebb súlyú, erőtlenebb újszülött esetén szükség lehet a gyakoribb, „ún” igényszoptatásra (2-2,5 óránként), sőt éjszakai szoptatásra is (8-10 x-i etetés). Pár nap múlva hatszor, 3 óránként helyezzük mellre a csecsemőt, az éjszakai nyugalmat biztosítva az édesanyának (pl.: 6, 9, 12, 15, 18 és 21 órakor).

A tapasztalat szerint nem nehéz leszoktatni a csecsemőt a gyakoribb, ill. éjszakai szopásról, ha már napközben kiadósan eszik. Az a legkisebb számú szoptatás ideális, mely mellett a tejelválasztás, a csecsemő közérzete és fejlődése kifogástalan.

Az egészséges csecsemők 80 %-a az első egy-két hónapban 3 óránként, később 4 óránként igényli a táplálást. Rendszerint 2 hónapos kor után, 4 kilogrammos elérését követően megelégszik ötszöri etetéssel. Az élet legkülönbözőbb jelenségei később is határozott ritmusban folynak. Nem célszerű a szoptatásban anarchiát teremteni.

A szoptatási idő: általában 20 perc. A jól szopó csecsemő a neki megfelelő mennyiséget 8-10 perc alatt megszopja.

Hypogalactia esetén az energiaquotiens a 7. életnapon nem éri el a 70 kcal/kg-ot. Ekkor a mell rendszeres művi kiürítése szükséges.

A jól fejlődő, megelégedett csecsemőnél a kizárólagos szoptatás 4, maximum 6 hónapig tart. 4 hónapos korban akkor adunk egy adag főzeléket, ha már az anyatej mennyisége nem fedezi a csecsemő szükségleteit. A főzelék bevezetésével elkezdődik az elválasztás folyamata. Ha a szoptatás kizárólagos idején nagyobb folyadékveszteség (túl meleg környezet) miatt tea/víz adása válik szükségessé, azt pohárból, kis kanállal adjuk. (A cumi, cumisüveg leszoktat a szopásról!)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.