Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csecsemőtáplálás - a szoptatás előnyei a tápszeres táplálással szemben, a funkcionális táplálás

2010.06.05

A szoptatás előnyei a tápszeres táplálással szemben. (16. táblázat)

A szoptatás a csecsemő számára a legkívánatosabb táplálási mód. Amennyiben ennek megvalósítása nem sikerül, a csecsemő számos vonatkozásban hátrányba kerül szoptatott társaival szemben. Megfelelő szociális és gazdasági körülmények között a testi fejlődésben nem mutatkozik negatívum, sőt kissé gyorsabb is a hossz és súlygyarapodás. A szellemi fejlődés, a kognitív funkciók tekintetében azonban statisztikailag igazolható különbségek vannak. A rossz higiénés körülmények között élő mesterségesen tápláltakra nagy veszélyt jelentenek a fertőzések, kimutathatóan növekszik a mortalitás és a morbiditás.

 

Bizonyított különbségek észlelhetők mind a betegségek kialakulásának gyakoriságában, mind a lefolyás súlyosságában az alsó légúti hurutok, a bakteriális meningitis, egyéb bakteriaemiák, hasmenések, húgyúti infekciók és otitis media vonatkozásában. Valószínűnek tekinthetjük ma már hogy a tartós, kizárólagos szoptatás védelmet jelent a bölcsőhalál, az allergiás kórképek, az inzulin dependens diabetes mellitus, a colitis ulcerosa, a crohn betegség és a lymphoma kialakulásával szemben.

 

[16. TÁBLÁZAT]

 

Funkcionális táplálás

Pár szóban említeni érdemes egy új tudományt, a funkcionális táplálást.

Ez a tudományág az ételeknek nem csupán nutricionális hatását vizsgálja, hanem figyelembe veszi az egészséges fejlődést segítő, valamint a betegségek megelőzését célzó hatásait is. A funkcionális táplálás elveit gyakorolnunk kell a terhesség alatt, a szoptatás idején, de a mesterséges táplálás során is. Milyen hatások erősítése szükséges: Pl.: közismert, hogy az antioxidáns vegyületek védik a szervezet sejtjeit az anyagcsere folyamatok során keletkező káros szabad gyököktől Ezek az enzimek szelén jelenlétében működnek. Fontos tehát a megfelelő szelén bevitele (a tápszerekben 2mg/100ml kell legyen a szelén tartalom).

Másik funkcionális hatású táplálék összetevő a jód, mely a pajzsmirigy hormonok alkotórésze, s mint ilyen nélkülözhetetlen már terhesség alatt is az idegrendszer és az érzékszervek fejlődéséhez. Legismertebb a fólsav hatása, melyről igazolták, hogy amennyiben az anyai szervezet terhesség alatti ellátása nem megfelelő a velőcső záródási- és szívfejlődési rendellenességek gyakorisága nő.

Napjaink legizgalmasabb kérdése a pro és prebitikum használat. Az anyatejpótló tápszerek a női tej mintáját alapul vevő oligoszacharid dúsítása a normál bélflóra kialakításával egy funkcionálás táplálék prototípusa.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.