Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csecsemőtáplálás - a szoptatás első napjai, a kizárólagos szoptatás 4 - 6 hónapja, az elválasztás időszaka a kevert táplálás

2010.06.05

A szoptatás első napjai, hetei:

Az időre, egészségesen született újszülött jelentős folyadék- és energiatartalékokkal jön a világra. Emiatt életének első 24 órájában igazán nincs szüksége táplálásra. Ami miatt a születést követően az első ellátás után a csecsemőt azonnal az édesanya testére, az anyai emlő közelébe kell helyezni, az a tejelválasztás megindítása. Annak ellenére, hogy különösen az első napon a szopás mennyisége elhanyagolhatóan kevés, mégis rendszeresen mellre kell tenni a csecsemőt. Erre lehetőséget ad az anya és csecsemője egy kórterembe helyezése („rooming in”).

A csecsemő folyadék szükséglete az első napon 30-60, a második napon 100-120, a 3. életnapon 160-180ml. Ezt követően a testsúly 1/6-ának megfelelő a folyadékigény. A folyadékigény fedezésére is szolgál a szoptatás. Amennyiben a kellő szükséglet nem fedezhető, és a fiziológiás súlyesés nagyobb az elfogadhatónál - az exsiccatio veszélye esetén – 5%-os oligoszacharid (maltodextrin: Fantomalt) oldat adható pohárból, vagy kanállal. Tehéntejalapú tápszer adása az adlaktáció időszakában tilos! Részint csökkenti a csecsemő szopási kedvét, az emlő rendszeres kiürítése elmarad, a prolaktin- és a tejelválasztás csökken, részint kis mennyiségű tápszer is elegendő ahhoz, hogy a csecsemő szenzibilizálódjon, és tehéntejfehérje érzékenység/allergia alakuljon ki.

Megfelelő szoptatási technika esetén az egészségesen született újszülött szopása hatására az előtej mennyisége gyorsan nő. A tejelválasztás a 4. 5. életnapon általában 300-400ml, míg a 10 napon eléri 700ml-t. Az előre meghatározott időben történő mellrehelyezés helyett ma kezdetben az igény szerinti szoptatás javasolt, mely az első napokban 10-12 is lehet. Természetesen, amikor az emlő tejelválasztása összhangba kerül a csecsemő igényeivel, át kell térni a kezdetben 6x- majd 5x-i szoptatásra. Fontos a csecsemő apró rezdüléseinek figyelése, s így ki fog derülni, hogy a megfelelően ápolt, gondozott csecsemő és jól szoptató édesanya esetében az újszülött kezdetben 3, majd négyóránként ébred fel, jelzi a szopás iránti igényét. A rendszertelenséget már csak azért sem célszerű tartóssá tenni, mert jelentősen megnehezíti mind a család, mind a csecsemő későbbi életét.

A szoptatás/szopás ideje minimum 7, maximum 20 perc ideális esetben. Általában a csecsemő az elfogyasztott anyatej háromnegyed részét az első 5 percben megszopja. A túlságosan gyors szopás felesleges levegőnyeléshez vezet. A túl mohó csecsemő étvágyát ezért jó csillapítani a szopás kezdetén 1-2 kávéskanál lefejt női tej adásával. Az elhúzódó szoptatás fölöslegesen fárasztja az anyát és a csecsemőt, és nem effektív.

Az első napokban adódhatnak nehézségek. Pl. az emlő fájdalmas. Ennek oka többnyire az, hogy a csecsemő nem a bimbóudvarral kapja be az emlőt. A fájdalom a szopás megkezdésekor a leghevesebb. A megoldása az, hogy a csecsemő teste szorosan hozzáfekszik az anya mellkasához, ekkor könnyen veheti szájba az emlőbimbót az udvarral együtt.

Az emlőbimbó és udvar kisebesedése esetén a lokális bőrkezelés (puhítás) mellett többnyire elég a szoptatás előtti kevés tej lefejése. Súlyos esetben egy-két szoptatás kihagyása és lefejés a választandó megoldás. Bimbóvédő eszközökkel általában nem jók a tapasztalatok.

Az első időszakban, addig, míg a szopott tej mennyisége nem fedezi a csecsemő igényeit szoptatás után kézzel, vagy technikai eszközzel gondoskodni kell az emlő kiürítéséről. Az így nyert anyatej, amennyiben nem kerül azonnali felhasználásra lefagyasztható, és később fél éven belül felhasználható.

Differenciál diagnosztikai problémát jelenthet az első hetekben az „anyatejes” sárgaság. Ártalmatlan jelenség, de a prolongált icterus anyai oestrogén hormonnal való összefüggését igazolni kell.

 

A kizárólagos szoptatás négy-hat hónapja.

Egy nagyon nyugalmas periódusa a csecsemő és az édesanya életének. Az anyatej fedezi a folyadék, energia és ásványi anyag szükségletet. (Még a vaspótlás is mellőzhető, mert az anyatejben lévő kevés vas felszívódása jó). Ebben az időszakban teáztatásra csak akkor van szükség, ha a csecsemő folyadékvesztesége láz, hányás, hasmenés, a környezet magas hőmérséklete miatt megemelkedik. Jellemző, hogy az egyszerre elfogyasztott táplálék mennyisége nő, míg a táplálás gyakorisága, a folyadék és energiaszükséglet bizonyos értelemben csökken (5. táblázat).

A csecsemő ideális súlyfejlődése rendszeresen ellenőrizendő. Ettől való eltérés esetén próbaszopások végzendők, illetve ha a táplálék mennyisége megfelelő, ellenőrizendő az édesanya étrendje, kizárandók rejtett betegségek. Fontos a pszichés tényezők szerepének vizsgálata. Szoptatást támogató, elősegítő-e a környezet hatása?

Ha a vizsgálódás során az derül ki, hogy az anyatej mennyisége nem megfelelő, két mellből szoptatással, esetleg 1 plusz szoptatással, szopás után lefejléssel kell megoldásra törekedni. Ha az anya étrendje nem megfelelő, kerülendők a tapasztalati tények alapján tejelválasztást csökkentő ételeket: petrezselyem, zsálya, hibiszkusz tea, savanyú ételek, savanyú kristályvizek. Fontos a vegetarianizmus kizárása, hiszen ebben az esetben az esszenciális zsírsavak és hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen zsírsav metabolitok hiányával kell számolni.

Amennyiben az anyatejmennyisége nem növelhető, kiegészítő tápszeres táplálást kell javasolni. Ennek a módja, formája, minősége azonban orvosi judícium kérdése. Gondos mérlegelést követően kell kiválasztani a megfelelő formát, és időt. Lásd mesterséges táplálás.

 

Az elválasztás időszaka. Kevert/vegyes táplálás.

Fél éves kor után, az addig tökéletes anyatej, már nem fedezi mindenben a csecsemő tápanyag szükségletét. Ekkor a csecsemőnek relatíve kevesebb folyadék, de magasabb energia bevitelre van igénye. Így az anyatej mellett és helyett magasabb energia-, fehérje- és ásványi anyag bevitelre van szüksége, valamint a kialakuló új képességek (fogak, rágás, őrlés) miatt félszilárd és szilárd táplálékokra. Többnyire a reggeli és esti szoptatás marad meg legtovább, kívánatos ezt 12 hónapos korig fenntartani.

Az első bevezetendő táplálék a főzelék, majd gyümölcslé folyadékpótlásként egy teljes adag déli főzelék után. A főzelékfélék adását célszerű burgonyapéppel kezdeni, és egy teljes adag főzelék fogyasztását követően bevezetni az újabb ízt, csecsemőkor végéig 1/3 burgonyával dúsítva azt. A főzelékre fehérje feltétként hús és májpépet, egy éves kor után tojássárgáját kezdetben hetente kétszer, majd naponta adhatunk. A lisztes rántást, célszerű 10 12 hónapos kor után bevezetni. A szoptatott, vagy tápszerrrel táplált csecsemő főzelékét felesleges és káros tehéntejjel ízesíteni.

A halak májának felhasználása (csukamájolaj) a csecsemők táplálásában mai ismereteink szerint kerülendő, az abban esetleg felhalmozódó toxicus anyagok miatt.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.