Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csecsemőtáplálás - Elválasztás, hozzátáplálás elégtelen szopás esetén

2010.06.05

Az elválasztás

Az elválasztás, ablaktáció: a szopások egyéb táplálékra való fokozatos átváltását jelenti. Az elválasztás üteme az anyatej mennyiségétől függő. Ha az mennyiségileg elég, 8-10 hónapos korig a főzelék után nem váltunk át újabb étkezéseket, de a főzeléket 6 hónapos kortól fehérjefeltéttel, 8 hónapos kortól ízjavítás, kalóriapótlás céljából mokkáskanálnyi növényi olajjal dúsítjuk. Ha az anyatej mennyisége csökken (étkezésenként kevesebb, mint 180-200 ml), egy következő szopást tápszerre váltunk. Annak típusa, mennyisége a csecsemő életkorától, tápláltsági állapotától és a család anamnézisétől függő (l. a mesterséges táplálást). A reggeli és esti szoptatás megmaradhat 12-24 hónapos kor között is, természetesen kiegészítő táplálással.

A gyümölcs: jól szopó csecsemőnél 4-6 hónapos kortól C-vitamin pótlása céljából két szopás között javasolható, kezdetben természetes gyümölcslé, később 40-50 g gyümölcspép formájában. Adását nem kell elsietni. Bevezetése követheti a főzelékét is.

A főzelék bevezetését követően kevés gyümölcslé vagy pép második fogásként adható (50-60 ml).

Javasolt főzelékek: burgonya, sárgarépa, paraj, zöldborsó, zöldbab, tök, cékla, karfiol, 10 hónapos kortól hetente egyszer száraz hüvelyesek is. A főzelékeket 1/3 rész burgonyasűrítéssel célszerű készíteni.

A fehérje komplettálás sorrendje: máj, csirkehús, borjú, marhahús, majd 8 hónapos kor után túró, sajt (nem tehéntejfehérje érzékeny gyermeknél), 12 hónapos kort követően tojássárgája.

10 hónapos korig nem adunk lisztes ételt (babapiskótát sem!!)

12 hónapos korig lehetőleg nem adunk natúr tehéntejből készített táplálékot. Ezen elvek betartásával a táplálkozási fehérje intoleranciák kialakulási kockázatát csökkentjük.

Ma a korszerű táplálásvezetés szerint az elválasztás során 12-24 hónapos korig a női tej tápszerekre átváltását javasoljuk. A tápszerek a tehéntejfehérjét homogenizálva tartalmazzák, annak allergizáló hatását csökkentve, ezek az elválasztási (follow on) tápszerek.

Az elválasztás során amellett, hogy a csecsemő új ízekkel, színekkel ismerkedik, hozzá kell szokjon a rágáshoz, a darabos ételek fogyasztásához. A rágásra tudatosan kell tanítani a csecsemőt, a fogak megjelenése után – sárgarépa, kiflivég ellenőrzött adásával.

Az elválasztás során tartózkodni kell minden erőszaktól és kapkodástól. Döntő a türelem és fokozatosság. A tiltakozást kiváltó ételeket átmenetileg jó kihagyni. Allergiára, intolerantiára utaló jelek (hányás, hasmenés, köhécselés, urticariák) esetén az étel azonnali kihagyását kivizsgálásnak kell követnie.

Hozzátáplálás elégtelen szopás esetén

Ha az anyatej mennyisége nem elég (próbaszopásokkal erről meggyőződtünk) és a tejelválasztás fokozására irányuló kísérletek sikertelenek, pótlást kell alkalmazni. Ez kétféleképpen történhet: 1. női tejjel, 2. mesterséges táplálékkal.

Ha a pótlást tápszerrel végezzük, részben természetes, kevert vagy vegyes táplálásról beszélünk.

A választandó táplálék az életkortól függő (l. a mesterséges táplálást). A csecsemő az elégtelen mennyiségű szopás után pótlást kap, vagy másik megoldásként néhányszor csak szopik, máskor csak tápszert kap. A pótlás kívánatos módja az első, mert így megmarad a mell kiürítésének a ritmusa.

 

A szoptatás gyakorlati kérdései:

Korábban az egymást követő generációk együttélése miatt az ismeretek, - így a szoptatás, csecsemőgondozás - anyáról leányra szálltak. Ma a védőnőnek kell vállalnia a tanítómester szerepét.

A gyakorlati teendők szerint a szoptatásnak 4 egymástól elkülöníthető időszaka van. Ezek: felkészülés a szoptatásra, a szoptatás első napjai – hetei, a kizárólagos szoptatás 4-6 hónapja, valamint a hozzátáplálás – elválasztás időszaka.

 

Felkészítés a szoptatásra: ekkor kell kialakítani a megfelelő lelki beállítódást. A szoptatás hónapokon át tartó, kezdetben 9x10x, később naponta ötször ismétlődő folyamat, s nem lehet azt belső meggyőződés nélkül, csupán kötelességszerűen végezni! Ekkor kell a szoptatást kizáró tényezőket is felfedni. Szoptatást kizáró ok a TBC és a HIV fertőzés és a kábítószer függőség, anyai vegetarianizmus (lakto-ovo-vegetarianus étrend mellett a mater szoptathat, de kellő módon ellenőrizni kell az ásványi anyag és vitaminbevitelét). A kezelt syphilis, hepatitis nem képeznek abszolút ellenjavallatot. A szoptatást később esetleg akadályozó anatómiai eltérések is ekkor korrigálhatók. El kell dönteni az anya krónikus betegsége (pl.cystás fibrosis) esetén, hogy a szoptatás megengedhető terhelést jelent-e. Nyilatkozni kell a gyógyszerszedés és a szoptatás kérdésében. Általában az antibiotikumok közül az ampicillin, amoxicillin, aminoglikozidok választhatók, a lázcsillapítókból alkalmanként veszélytelenül adható a paracetamol, szalicilátok.

A csecsemő betegsége ritkán akadálya a természetes táplálásnak. Egyes anyagcserbetegségek esetén kell eltiltani a szoptatás, pl: galaktozaemia, jávorfaszirup betegség. Lehet hogy súlyos nyúlajak, farkastorok teszi azt kivitelezhetetlenné.

A felkészítés időszakában döntő az anya megerősítése, hogy képes lesz a csecsemője szoptatására, s azzal mind maga mind a csecsemője számára egy mással nem pótolható stabil lelki kapcsolat alapozható meg, amellett, hogy a legkisebb terheléssel és anyagi ráfordítással a gyermek meg is kapja a számára ideális táplálékot. Természetesen ez utóbbit csak akkor, ha az anya táplálása kiegyensúlyozott.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.