Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


50. tétel

2010.01.31

50) A magzati vérkeringés. A szív fejlódési rendellenességei.

 

Magzati vérkeringés - Circulatio foetalis

Az intrauterin fejlõdéshez a szükséges oxigént és tápanyagokat, a placentában felfrissült vérrel, az anyától kapja a magzat a vena umbilicalis-on keresztül.

A vena umbilicalis a köldökzsinóron kersztül érkezve a máj elõtt két ágra oszlik. Az egyik ág a májba viszi feldolgozásra a vérben lévõ szükséges anyagokat. A másik ág - ductus venosus Arantii - közvetlenül a vena cava inferiorba ömlik, keveredve magzat vénás vérével, majd a májvénából érkezõ vérrel is és így kerül a jobb pitvarba, ahonnan egy része, a foramen ovale-n keresztül, egyenesen a bal pitvarba is jut.

A tüdõ még nem mûködik, és csak a fejlõdéséhez szükséges mennyiségû vért igényli, ezért a kis vérkör még nincs elkülönülve, ezért a szívösszehúzódások alkalmával a vérnek csak kis része kerül az art. pulmonalisokba, a truncus pulmonais-ból a ductus arteriosus - Botalli-n keresztül, nagy részben az aortába áramlik át, így a szív egésze, a szerveket ellátó, nagyvérköri keringést tart fenn.

Az aorta descendes-en a vér tovább haladva a kismedencében az arteria hypogastrica-ból induló arteria umbilicalis-okon keresztül, a köldök- zsinóron át, ismét a placentába jut, vagyis a magzat ereiben nem tesz egy teljes körforgást a vér mielõtt ismét a placentába kerül.

A leírtakból érthetõ módon, a magzati vérkeringés csak részlegesen felfrissült vére, - úgy látszik - elegendõ a magzat egészséges fejlõdéséhez, mert valójában csak a máj kap teljesen felfrissült vért a placentából.

A két vérkör csak a születés utáni elsõ légvételek idõszakban különül el egymástól azáltal, hogy a (1) köldök erek vérkeringése megszûnik, ezáltal a ductus venosus Arantii is, a késõbbiekben azután, mint heges-kötõszövetes kötegek találhatók meg a szervezetben.

A vérbeni magasabb O2 koncentráció és a megváltozott mellkasi nyomásviszonyok hatására (2) a foramen ovale és (3)a Botall vezeték az elsõ napokban bezáródik, majd pár hónap alatt, véglegesen kötöszövetesen is összenõnek ezek a nyílások.

Ha ez utóbbi elzáródások nem történnek meg, akkor csak szívsebészeti eljárással oldható meg az ilyen,- a szív mûködésére nagy terhet jelentõ - szívhiba.

 

A szív fejlõdése és fejlõdési rendellenességei:

A szív a mesodermából kialakuló két endocardiumcsõbõl fejlõdik, már pár mm-es embryóban is. A kétoldali endocardiumcsõ az embryohenger kialakulásával, a bélcsõ elõtt egyesül, S alakban görbül, az így létrejött szívcsõnek 4 szakasza van:

- sinus venosus - vénás szakasz

- atrium commune - közös pitvar

- ventriculus communis - közös kamra

- bulbus cordis - artériás szakasz

Mûködése a 4. héten kezdõdik, majd különféle átalakulások révén kialakul a pitvarok és kamrák egységes ürege, a közöttük lévõ billentyûk kezdeményei, késõbb a sövények két - két részre osztják az üregeket, a magzati keringés biztosítására megfelelõ nyílásokkal, érösszeköttetéssel, amelyek a születés után záródnak.

Gyakori szív fejlõdési rendellenességek:

-- pitvari septumdefektus ASD, foramen ovale nem záródik, vagy sövényhiány

-- kamrai septumdefektus VSD, kamrai sövény felsõ részén hiány

-- Botallo vezeték nem zárul (Ductus arteriosus persistens)

-- aorta vagy truncus pulmonalis szûkülete

-- összetett fejlõdési rendellenességek, pl.:

 

Fallot – tetralógia - Kék kór - cyanózissal járó szívhiba:

1- aorta jobbra helyezettsége

2- pulm. szûkület

3- kamrai sövényhiány

4- jobb kamra hypertrophia

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

sagi.kriszta666@gmail.com

(krisz, 2014.09.17 18:31)