Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


61 - 63. tétel

2010.01.31

61. A táplálékfelvétel, rágás, nyálelválasztás és nyelés zavarai

 

A táplálékfelvétel zavarai

Az étvágy hiánya a szükségesnél kevesebb táplálék felvételére vagy elutasítására ösztönöz. Okai szomatikus vagy pszichés – neurogén eredetűek. A szomatikus problémák leggyakrabban a gyomor-bél rendszer megbetegedéseivel függnek össze: fogfájás, foghíjasság, nyelészavar, daganat, gyomorfekély, bélgyulladás. A leggyakoribb pszichés eredetű probléma az anorexia nervosa, mely egy magatartászavar, ami a táplálkozás megtagadására koncentrálódik. Rendszerint lappangó, más idegrendszeri elváltozásokkal van összefüggésben, a betegnek gyakran hiányzik az éhségérzete. A leggyakrabban a pubertás idején lányokban, felnőttkorban nagyobb pszichés megterhelés esetén jelentkezik. Kezelése: az ok megtalálása, és megszüntetése. A neurogén típus megjelenése nagyon szerteágazó, a legkiemelkedőbb a hypothalamicus csökkent ingerelhetőségének oka.

Az étvágy kóros fokozódása a bulímia. A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel elfogyasztására képes. Ez elhízáshoz vezet, amit elkerülendő a beteg önmagát hánytatja, hashajtókkal vagy eltúlzott fizikai aktivitással él. Hányás után a beteg ismét szenved, az evési kényszernek csupán néhány óráig tud ellenállni, majd ismételten étkezik, és önmagát hánytatja. A betegség súlyosbodásával az étkezések és hányások között eltelt idő egyre csökken, a kényszer eluralkodik a beteg kaotikussá váló életén. A bulímia szinte kizárólag tizenéves lányok vagy fiatal nők betegsége. Férfiakban elvétve fordul elő. Gyakorisága a sok rejtett eset miatt pontosan nem ítélhető meg. A bulimia nervosa okai ismeretlenek. Alapos pszichiátriai feltárás mellett mindig fellelhető valamilyen személyiségzavar, gyermekkorban elszenvedett traumák, szeretet utáni vágy, magány, önértékelési zavarok. A bulimia nervosa valójában három különböző betegség. Jellemző továbbá a testsúlycsökkentő módszerek fokozott és halmozott használata: önhánytatás, hashajtó, vízhajtó szedése, intenzív testedzés, koplalás. A falásrohamok hetente több alkalommal, legalább három hónapon keresztül jelentkeznek. Az önhánytatások következményeként kophat a fogzománc, a fültőmirigy megnagyobbodhat, a nyelőcső nyálkahártyája begyulladhat. A hányás és a hasmenés következménye lehet a vér káliumszintjének esése is, ami szívritmuszavart idézhet elő. Fajtái: 1. Egyszerű bulímia, 2. Anorexiás bulimia nervosa, 3. Multi-impulzív bulimia nervosa.

Mérsékeltebb étvágyfokozódás jön létre anyagcsere – betegségekben. Ez a polyphagia, melynek oka a metabolikus glükózhiány.

Hosszabb időn át tartó túltáplálás eredménye az obesitas (elhízás), mely az egész szervezet rendellenes működését okozza.

 

A harapás és a rágás zavarai

A fogzás ideje szopóreflex helyettesíti a harapást. Újszülöttekben és csecsemőkben a nehezíthetik az ajkak és a szájpad fejlődési rendellenességei (nyúlajak, farkastorok). A szopást alatt átmenti táplálkozási zavar jelentkezhet a fogínyáttörés okozta fájdalom és a fokozott nyálzás miatt.

A fogak megjelenésével a harapás és a rágás kerül előtérbe. A fogak épsége és fájdalommentessége előfeltétele a rágásnak. A leggyakoribb betegség a szuvasodás. A fogzománc elveszíti keménységét, és elpusztul, a kórokozók bejutnak a fog belsejébe, a fertőzés kiterjed a foggyökerekre és a fogidegekre, a fogfájás táplálkozási elégtelenséget és fogelvesztést eredményez. Megelőzhető rendszeres tisztítással, és fluorid tartalmú ivóvízzel.

A rágást nehezíthetik még az ízületek, izmok gyulladásai vagy paralitikus megbetegedései esetleg az állkapocs – luxatio (ficam).

 

A nyálelválasztás zavarai

A nyálelválasztás elégtelensége gátolja az étel pépesítését, akadályozza a falat lenyelését, a száraz nyelv fájdalmas, mert rajta repedések keletkeznek, gombás fertőzések alakulhatnak ki. fogakhoz tapadó étel fogromláshoz és fertőzéses gyulladásokhoz vezet a szájüregben. A Okai: gyógyszerek (atropin), nagy folyadékvesztés, sok sós étel fogyasztása.

A túlzott nyálelválasztás reflexesen a felső emésztőtraktusban fennálló gyulladásos folyamatok következménye is lehet. A tünet oka lehet: ideg és elmebetegség, nyálmirigyek gyulladása, stb.

 

A nyelés zavarai

A nyelv és a rágóizmok bénulása, a szájnyálkahártya gyulladásos folyamatai, a tonsillák duzzanata, agydaganat vagy vérzés nehezíti, illetve akadályozza a nyelést. A nyelés reflexívének receptorainak ingerlékenységcsökkenése a nyelési reflex tökéletlenségét, esetleg a falat légutakba jutását (aspiráció) okozhatja.

Eszméletvesztés, mély alvás, kóma vagy mérgezés esetén nincs nyelési reflex, így az aspirált anyagok a tüdőben gyulladáshoz vezetnek.

A táplálkozást nehezíthetik a nyelőcső betegségei is, mely lehet gyulladás (sérülés, idegen test, maró gyomorsav), heges szűkület, daganat. Gyakori megbetegedése a diverticulosis. Ez a nyelőcső izmos falának helyi elvékonyodása vagy veleszületett gyengesége, amikor is a nyelőcső falán a gyenge pontokon zsebszerű kitüremkedések lesznek, amelyekben az étel fennakad, erjedésnek indul és kórokozók telepszenek meg benne állandó gyulladást fenntartva. Ismeretlen eredetű betegsége a nyelőcső gyomor felőli részének az erős, görcsös szűkület, amely felett a nyelőcső izmai elernyednek, kitágulnak és az achalasia (tágult nyelőcső) kórkép jön létre. Ezzel ellentétes változás a nyelőcsőszűkület (cardiaspasmus), ami a nyelőcső görcsös állapota. Leggyakrabban a másodlagos idegrendszeri ok kiváltója. Gyakran előfordul a nyelőcső fekélybetegsége gyomorfekélyhez társulva.

62. A gyomor szekréciós zavarai

 

Az elválasztás csökkenése.

Ez általában hipaciditással jár együtt. Kialakulhat nyálkahártya – atrophia (sorvadás) vagy krónikus gyulladás következményeként. Csökken az étvágy, emésztési és felszívódási zavarok léphetnek fel. A gyomorsavhiány (hipaciditás) a sósavtermelés csökkenését jelenti. A gyomorsavat a gyomornyálkahártya sejtjei termelik. A savelválasztást több tényező befolyásolja: serkentőleg hat az étel látványa, de főleg az elfogyasztott étel gyomorba jutása, mely olyan anyagok termelését eredményezi, amelyek a gyomornedvtermelést növelik. Savhiányhoz vezet, ha sérül a savtermelő nyálkahártya, illetve ha károsodik a savelválasztás bonyolult szabályozórendszere. Az esetek döntő többségében a savtermelő sejtek számának csökkenése vezet savhiányhoz. Ennek oka lehet a nyálkahártya krónikus gyulladása, amelyhez pl. a Helicobacter pylori nevű baktérium okozta fertőzés is vezethet, de az úgynevezett autoimmun gyulladás is eredményezheti. A hipaciditás tünetszegény betegség, azonban előfordulhat étvágytalanság, emésztési nehezítettség, de ez is csak az esetek kisebb hányadában jelentkezik. Az autoimmun eredetű gyomornyálkahártya-sorvadás sokszor jár együtt vészes vérszegénységgel. Amennyiben felmerül a savhiány gyanúja, úgy azt a gyomorsav-koncentráció meghatározása igazolhatja, sokkal fontosabb azonban a kiváltó ok kiderítése. A nyálkahártya-atrófia (sorvadás), vagy teljes gyomorsavhiány (achylia) kialakulása kigyomorrákhoz vezethet. A panaszokat okozó savhiány esetén lehetőség nyílik a hiány pótlására, az esetek többségében ez savanyú ételek fogyasztását jelenti.

 

A fokozott szekréció

Hiperaciditással jár együtt. Felbomlik a vegetatív idegrendszeri egyensúly. A hiperaciditás gyakran gyomorfekéllyel vagy Zollinger – Ellison – szindrómával (a gasztrint termelő sejtek daganatos túlburjánzása) jár együtt. Hiperszekréciót okozhatnak még mikroorganizmusok is, pl. a Helicobacter pylori.

A fekélybetegség (ulcus ventriculi)

Általános felfogás szerint olyan betegségről van szó, amelyben agresszív anyagok, valamint a mucosa épségét és ellenálló képességét biztosító rendszerek egyensúlya megbomlik, és a károsító tényezők szabadon fejthetik ki hatásukat. Okai: hipaciditás, mucosa védelmének hiánya, idegrendszeri tényezők, vérellátási zavarok. A fekélybetegség szövettani – morfológiai megjelenése alapján több szakaszra osztható:

 • 1. fázis – nincs morfológiai elváltozás, de a jellemző tünetek megvannak. Az egyetlen értékelhető eltérés a vegetatív idegrendszer labilitása.

 • 2. fázis – tünetek hevesebbé válása, hiperszekréció.

 • 3. fázis – megjelenik a fekély melyet viharos tünetek kísérnek (heveny gyomorgörcs, étvágytalanság, erős vegetatív labilitás)

 • 4. fázis – a tünetek mérséklődnek, egy lappangó állapot jön létre

 • 5. fázis – már a következmények is láthatóak (hegesedések, összenövések, esetleg pylorusszűkület vagy gyomornyálkahártya – atrophia)

Legsúlyosabb szövődménye a vérzés, a gyomorfal átfúródása hashártyagyulladással vagy rákos elfajulás.

 

Csökkent sósavszekréció

A gyomornyálkahártya minden hipofunkciós állapotában vagy idegrendszeri gátlás következtében. Gyakran előfordul gyomorrák vagy anemia perniciosa esetén. A sósavtermelés elmaradásával a gyomor pH – ja emelkedik, ami lehetőséget nyújt a belekben élő microorganizmusok feljutásának, hogy ott nem kívánatos erjedési folyamatokat indítsanak el. Tünetei: étvágytalanság, rossz emésztés, felszívódási zavar. A hipacid vagy anacid gyomorban élő microorganizmusok egyes anyagcseretermékeik rosszindulatú daganatok képződését segítik.

63. Fekélybetegségek

 

A fekélybetegség (ulcus ventriculi)

Általános felfogás szerint olyan betegségről van szó, amelyben agresszív anyagok, valamint a mucosa épségét és ellenálló képességét biztosító rendszerek egyensúlya megbomlik, és a károsító tényezők szabadon fejthetik ki hatásukat. A gyomor nyálkahártya folytonosságának megszakadása legalább 5 mm kiterjedésű területen, a fekély mélységben a nyálkahártya különböző rétegeit érintheti.

 

Okai:

 • hipaciditás

 • mucosa védelmének hiánya

 • idegrendszeri tényezők

 • vérellátási zavarok

 • sérülések, fertőzések

 • Helicobacter pylori. A fekélyek mintegy 60-70 százalékának létrejöttében fontos szerepe van egy baktériumnak, mely a Helicobacter pylori nevet kapta. Ez a baktérium különleges felépítésének köszönheti, hogy képes a gyomornyálkahártya savas közegében megélni.

 • Gyógyszerek mellékhatása. Ismert, hogy egyes gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat gyomor- illetve nyombélfekély. Ilyen gyógyszerek a szteroidok (ezeket többek között asztmában, allergiában, autoimmun betegségekben alkalmazzák). Több gondot okoznak az úgyevezett NSAID típusú fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek (többnyire reumatikus panaszok, fejfájás esetén használjuk, pl.: aspirin, diclofenac), ezek szedése gyakran orvosi javaslat és ellenőrzés nélkül történik. Dohányosokban is gyakrabban fordul elő fekélybetegség.

 • Zollinger-Ellison-szindróma. A Zollinger-Ellison-szindróma egy viszonylag ritka betegség, a fekélybetegségek kevesebb mint egy százalékát okozza. A háttérben egy rendszerint a hasnyálmirigyben előforduló kisméretű daganat (gastrinoma) áll, mely a gyomorsav-termelést fokozó gasztrin nevű hormont termeli.

 

Szakaszai:

A fekélybetegség szövettani – morfológiai megjelenése alapján több szakaszra osztható:

 • 1. fázis – nincs morfológiai elváltozás, de a jellemző tünetek megvannak. Az egyetlen értékelhető eltérés a vegetatív idegrendszer labilitása.

 • 2. fázis – tünetek hevesebbé válása, hiperszekréció.

 • 3. fázis – megjelenik a fekély melyet viharos tünetek kísérnek (heveny gyomorgörcs, étvágytalanság, erős vegetatív labilitás)

 • 4. fázis – a tünetek mérséklődnek, egy lappangó állapot jön létre

 • 5. fázis – már a következmények is láthatóak (hegesedések, összenövések, esetleg pylorusszűkület vagy gyomornyálkahártya – atrophia)

 

Tünetei és szövődményei:

A gyomorfekély vezető tünete a fájdalom, mely a gyomorszáj tájékán lép fel. A fájdalom rendszerint tompa, égő jellegű. Amennyiben a fájdalom a hátba is sugárzik gondolni kell arra, hogy a fekély a hasnyálmirigy irányába mélyre hatol. A gyomorfekélyes fájdalomra jelllemző, hogy az közvetlenül az étkezés után szűnik meg, majd a gyomor kiürülésének előrehaladásával fokozatosan visszatér, általában az étkezés után 1-3 óra múlva. Ezt a táplálékfelvétel után szűnő, a gyomor ürülésével összefüggő fájdalmat éhségfájdalmaknak nevezzük. Legsúlyosabb szövődménye a vérzés, a gyomorfal átfúródása hashártyagyulladással vagy rákos elfajulás.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.