Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


67 - 69. tétel

2010.01.31

67. A B vitamincsoport, és az ezzel összefüggő hiánybetegségek leírása

 

Vitaminszükséglet

Vitaminok azok a táplálékban lévő szerves anyagok, amelyek energiaforrásként nem vesznek részt az anyagcsere-folyamatokban, amelyeket a szervezet nem képes szintetizálni, de nélkülözhetetlenek a normális működéshez.

A minimális vitaminmennyiség az a mennyiség, kielégíti a szervezet vitaminigényét. melynek bevitele esetén még nem jelentkeznek hiánytünetek. Az optimális szükséglet az a mennyiség, mely teljes mértékben kielégíti a szervezet vitaminigényét.

Ha a minimálisnál kevesebb mennyiségben kerül be vitamin a szervezetbe, egy idő múlva hypovitaminosis lép fel. Ha teljes vitaminhiány áll fenn, akkor avitaminosisról beszélünk, mely jellegzetes formában jelentkezik, pl. rachitis – angolkór, scorbut, beriberi, keratomalacia.

 

Név

Oldódás

Miben található?

Hiánya

Szükséglet belőle

B1 – vitamin (tiamin)

vízben

máj, húsfélék, búzacsíra, korpa, rizs

beriberi betegség (perifériás idegek gyulladása, görcshajlam, vérnyomáscsökkenés, szénhidrát - anyagcserezavar)

1,5 mg/nap

B2 – vitamin (riboflavin)

vízben

tej, máj, vese, zöldfőzelékek, gyümölcs

szőr és hajhullás, nyelvgyulladás

1 – 2 mg/nap

B12 – vitamin (ciánkobalamin)

vízben

hús, máj

anaemia pernicosa

0,5 mg/nap

B6 – vitamin (piridoxin)

vízben

élesztő, búza , olajosmagvak

szívizom vérellátási zavara, szőr és hajhullás

2 mg/nap

 

B1 vitamin hiánya – Beri-beri

A beri-beri egy hiánybetegség, amit a szervezet alacsony B1-vitamin szintje (más néven thiamin) idéz elő. Ennek oka lehet a B1-vitamin elégtelen bevitele, nem megfelelő felszívódása, vagy a máj alulműködése esetén hasznosulásának romlása. A terhesség és a szoptatás ideje alatt a szervezetnek megnő a B1-vitamin igénye, ezért ebben az időszakban fokozottan oda kell figyelni a pótlásra. A betegség általában az újszülött gyermekeket és a felnőtt korosztályt veszélyezteti.
Jellemző a betegségre, hogy a kezdeti tüneteken túl (egykedvűség, aluszékonyság, memóriazavar, étvágytalanság) idegrendszeri károsodás, végtaggörcs, izomsorvadás és szívizom-károsodás, tüdőödéma is felléphet. A betegség lefolyása igen nagymértékben függ attól, hogy mennyire előrehaladott állapotban van, mennyire károsult a szívizomzat, illetve, hogy mikor kezdődik el a vitaminpótlás.

A betegség tünetei:

A beri-beri kezdeti tünetei - úgymint hányás, rossz étvágy és kimerültség - még nem utalnak egyértelműen a betegségre, ám hamar újabb tünetek jelentkeznek: dekoncentráltság, memóriazavarok, illetve gyakran az anorexia nervosa is társul. A betegség előrehaladott állapotában a B-vitamin hiánya érinti a szív-, az izom- és az emésztőrendszert, valamint az idegrendszert.

Kezelés, terápia:

Ezen hiánybetegség is (mint általában) könnyen megelőzhető megfelelő táplálkozással, vitaminbevitellel - jó B1-vitamin forrást jelentenek a teljes kiőrlésű gabonák, a főzelék- és diófélék, illetve megelőzhető még adott esetben csökkentett alkoholfogyasztással, mivel az alkohol akadályozza a B-vitamin felszívódását. Kezelése a vitamin pótlásával történik, ami által többnyire teljes felépülés érhető el, ám a tartós szívizom-károsodás visszafordíthatatlan.

 

B2 vitamin hiánya:

B2-vitamin hiányában vérszegénység, szaruhártya-elhomályosulás, idegdegeneráció jelei léphetnek fel. Hiányában jellemző a szájnyálkahártya és a nyelv gyulladásos megbetegedése, illetve az orr és a szem bőrének gyulladásos állapota, a szemfehérje pedig eressé válhat. Ilyen esetben előfordulhat még szédülés, zsírossá, és fénytelenné válhat a haj, a köröm megtöredezhet. Hiánya általában több vitamin hiányával együttesen lép fel. Csak táplálkozási eredetű B2-vitamin hiány nem jellemző, mivel az élelmiszerek széles spektruma tartalmazza azt. Hiánya a terhes vagy szoptató nőknél, a hosszabb ideig diétázóknál, illetve fogókúrázóknál, az idősebbeknél, a rendkívül stresszes életet élőknél, vagy a cukorbetegeknél fordul elő leggyakrabban, de a kemoterápiás kezelés is kiválthatja, mivel az ilyenkor használt eljárások csökkentik a B2-vitamin felszívódását.

 

B12 vitaminhiány – Vészes vérszegénység (anaemia pernicosa)

Előfordulás: Jellemzően a 60 év felettiek betegsége. Nőknél valamivel gyakrabban fordul elő. Okok: A vészes vérszegénység a B12-vitamin hiánya miatt alakul ki. E vitamin nélkülözhetetlen a vérképzéshez. Miután a sejtosztódáshoz szükséges DNS-szintézisben is fontos szerepet játszik, hiányában a vérsejtképzés kiindulásául szolgáló csontvelői sejtek (hemocitoblasztok) a normálisnál ritkábban osztódnak, így a szokásosnál nagyobb és nagyobb hemoglobintartalmú vörösvérsejtek keletkeznek. E hibás vörösvérsejtek már a csontvelőben elpusztulnak. Összességében így kevesebb vörösvérsejt és benne kevesebb oxigénszállító hemoglobin kerül a vérbe. Többnyire a bevitt vitamin felszívódási zavara miatt alakul ki. A B12-vitamint a szervezet csak állati eredetű táplálékból tudja fölvenni. A gyomor-nyálkahártyában termelődik az az intrinsic faktor nevű fehérje, ami ahhoz szükséges, hogy a B12-vitamin felszívódjék a vékonybélből. Az elsődleges kórfolyamat sokszor a gyomor alsó felének (antrum) sorvadással járó idült gyulladása. Ennek következtében nem termelődik az intrinsic faktor. Természetesen okozhatja a gyomor csonkolásos műtéte vagy ritka, recesszív módon öröklődő enzimbetegség az intrinsic faktor termelésének veleszületett hiánya.
Tünetek

A legjellemzőbbek a kimerültség, légszomj, szédülés, sápadtság, gyors szívverés. A képződött vörösvérsejtek idő előtt szétesnek, amivel lépnagyobbodás és citromsárgás árnyalatú sárgaság függ össze. A gyomor-béltraktus nyálkahártyáinak rendellenességei szájnyálkahártya- és nyelvgyulladásban (égő, pirosas nyelv), ínyvérzésben nyilvánulhatnak meg. Néhány beteg enyhe hőemelkedést tapasztal.

Diagnózis

A beteg kórtörténetének kikérdezésénél a korábbi betegségek között külön rákérdeznek a felszívódási zavarokat okozó bajokra, a máj betegségeire, műtétekre, a túlzott alkoholfogyasztásra. A fizikális vizsgálatnál ritkán kitapintható a máj vagy a lép megnagyobbodása. A neurológiai vizsgálat az egyensúly és reflexek vizsgálatából áll. Vérképre jellemző az erősen lecsökkent vörösvérsejt-szám és az alacsony hemoglobin-szint, valamint hematokrit. Vérkenet festésével a kóros vérsejtek jól láthatók. Az átlagos vörösvértest-térfogat (MCV) megnövekedett. A gyomortükrözést (gasztroszkópia) a gyomornyálkahártya-sorvadás igazolására és a rosszindulatú folyamat kizárása miatt alkalmazzák. A DNS-vizsgálat a veleszületett enzimbetegségek igazolását szolgálja.

Kezelés

  1. B12-vitamin pótlás: Mivel a gyomor-bélcsatornán a B12-vitamin nem szívódik fel, állati táplálékból pedig csak intrinsic faktor jelenlétében tudjuk felvenni, hiánya esetén izomba adott injekció formájában kell pótolnunk.

  2. Vas és réz pótlása: A retikulocita-krízis rendkívüli mértékben megnöveli a szervezet vas igényét.

  3. A folsav adása segíti a vérkép helyreállását.

  4. C-vitamin főként a vas felszívódásához és a fokozott vérsejtképzés energiaigényének fedezéséhez kell.

  5. A fehérje- és energiadús táplálkozás szintén a vérképzés anyagigényét hivatott kielégíteni.

Megelőzés
Egyébként megfelelően kiegyensúlyozott táplálkozással, felszívódási zavar esetén annak oki kezelésével, gyomorcsonkolás után pedig azonnal elkezdett vitaminpótlással lehet megelőzni kialakulását.

68. A C és az E-vitamin és hiányaiknak megnyilvánulása

 

Vitaminszükséglet

Vitaminok azok a táplálékban lévő szerves anyagok, amelyek energiaforrásként nem vesznek részt az anyagcsere-folyamatokban, amelyeket a szervezet nem képes szintetizálni, de nélkülözhetetlenek a normális működéshez.

A minimális vitaminmennyiség az a mennyiség, kielégíti a szervezet vitaminigényét. melynek bevitele esetén még nem jelent-keznek hiánytünetek. Az optimális szükséglet az a mennyiség, mely teljes mértékben

Ha a minimálisnál kevesebb mennyiségben kerül be vitamin a szervezetbe, egy idő múlva hypovitaminosis lép fel. Ha teljes vitaminhiány áll fenn, akkor avitaminosisról beszélünk, mely jellegzetes formában jelentkezik, pl. rachitis – angolkór, scorbut, beriberi, keratomalacia.

 

Név

Oldódás

Miben található?

Hiánya

Szükséglet belőle

C – vitamin (aszkorbinsav)

vízben

friss gyümölcsök, zöldségfélék

fáradékonyság, fogínysorvadás, végtagfájdalom, vérzékenység, esetleg scorbut

50 mg

E – vitamin (tokoferol)

zsírban

gabonafélék csíraolajában

zavar a szaporodás folyamatában

-

 

C – vitamin hiánya - Skorbut

A skorbut egy nagyon súlyos táplálkozási betegség, amely C-vitamin-hiány következtében alakul ki. Mivel az egyoldalú táplálkozás, a nyers zöldségek és gyümölcsök, leginkább a citrusfélék hiánya okozza, a múltban többnyire a tengerészek betegsége volt. Napjainkban már igen ritka, de a dohányzás, a pajzsmirigy betegségek valamint a terhesség növeli a szervezet C-vitamin-szükségletét, illetve gyomor- és bélrendszeri betegségek esetén romolhat a vitamin felszívódása.
A kezdeti fáradékonyság és közérzetromlás mellett több, súlyosabb tünetet eredményezhet a betegség. A C-vitamin - s ennek következtében a kollagén - hiányától egyértelműen sérülékennyé válik a kötőszövet. A bőr kiszárad és hámlani kezd, felszíne alatt gyakoriak a véraláfutások. A sebek, törések az ínyvérzések és -gyulladások gyógyulása lelassul, a fogak kihullhatnak. Mindemellett a C-vitamin hiány növeli az erek elmeszesedésének, a csontritkulás és a daganatok kialakulásának esélyét.

A betegség tünetei:

A skorbut legelső tünetei közé tartozik a rossz közérzet és étvágy, fogyás, kimerültség, ingerlékenység, illetve az ízületek érzékenysége, izomfájdalmak. Mivel a C-vitamin elengedhetetlen a szervezet kollagén-előállításához, hiánya bőr alatti és ízületi vérzést, véraláfutást okoz, valamint a fogíny vérzését és begyulladását eredményezi.

Kezelés, terápia:

A betegség egyszerűen megelőzhető és kezelhető változatos, nyers gyümölcsben és zöldségben gazdag étrenddel. Fontos azonban tudni, hogy a C-vitamin megfelelő veseműködés esetén csak néhány óráig marad a szervezetben, tehát rendszeres bevitele ajánlott.

 

Mindent a vitaminokról: az E-vitamin

Az E-vitamin (tokoferolok) számos létfontosságú funkcióval bír, pedig máig sem sikerült teljesen feltérképezni hatásmechanizmusát.

Az E-vitamin elsősorban azért fontos szervezetünk számára, mert erős antioxidáns: a sejthártyákat védi a szabad gyököktől, ahogy a többszörösen telítetlen zsírsavakat is a szövetekben. Valószínűsíthető, hogy az E-vitamin az öregedési hatások késleltetésében is szerepet játszik, valamint fontos az egészséges vérsejtek, a véralvadás szempontjából. Az E-vitamin erősíti szervezetünk ellenállóképességét a fertőzésekkel szemben, de a nemzőképességet is befolyásolja.

E -vitamint elsősorban növényi olajokban, főleg a csíráztatott magokból nyert olajokban találhatunk, de gazdag E-vitamin forrást jelentenek a teljes kiőrlésű gabonakészítmények, a búzacsírák, a gabonamagvak csírái, a keményhéjú gyümölcsök (dió, mogyoró, egyéb olajos magvak) és a hüvelyesek is.

Az E-vitamin hiánya viszonylag ritka, hiszen az általános vegyes étrend megfelelő mennyiségben tartalmazza, pontosabban ebből az egészséges szervezet képes előállítani a megfelelő mennyiséget. Ha szervezetünkben mégis vészesen lecsökken az E-vitamin mennyisége, az vérszegénységhez, izomsorvadáshoz, idegrendszeri problémákhoz vezethet – akár meddőséghez is.

Bár az E-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, a felesleg távozik a szervezetből, ezért nagyobb mennyiségben sem lehet mérgező. Egyetlen káros hatása ismert, extrém túladagolása ugyanis K-vitamin hiányt válthat ki.

69. Az A és D-vitamin és hiányánaknak megnyilvánulása

 

Vitaminszükséglet

Vitaminok azok a táplálékban lévő szerves anyagok, amelyek energiaforrásként nem vesznek részt az anyagcsere-folyamatokban, amelyeket a szervezet nem képes szintetizálni, de nélkülözhetetlenek a normális működéshez.

A minimális vitaminmennyiség az a mennyiség, kielégíti a szervezet vitaminigényét. melynek bevitele esetén még nem jelent-keznek hiánytünetek. Az optimális szükséglet az a mennyiség, mely teljes mértékben

Ha a minimálisnál kevesebb mennyiségben kerül be vitamin a szervezetbe, egy idő múlva hypovitaminosis lép fel. Ha teljes vitaminhiány áll fenn, akkor avitaminosisról beszélünk, mely jellegzetes formában jelentkezik, pl. rachitis – angolkór, scorbut, beriberi, keratomalacia.

 

Név

Oldódás

Miben található?

Hiánya

Szükséglet belőle

A – vitamin

zsírban

sárgarépa, tök, spenót, olaj, vaj,

hemeralopia (farkasvakság) – károsodik a látóbíbor reszintézise

4 – 5000 E,

4 – 5 mg/nap

D – vitamin (kalciferol)

zsírban

tojássárgája, vaj, tejszín, csukamájolaj

rachitis, angolkór – csontnövekedési zavar, görbe lábak, szögletes koponya, puha csontok, következetes foszforhiány

felnőtt 100, gyerek 4 – 800, terhes 800 – 1000 NE

 

A - vitanin hiánya – Farkasvakság

A farkasvakság, más néven szürkületi vakság egy A-vitamin-hiány következtében kialakuló betegség, amely a látás alkonyatban való jelentős romlását jelenti. A betegség leggyakrabban a 2-5 éves korosztályt, illetve a terhes nőket veszélyezteti, leginkább a fejlődő országokban, ahol az alultápláltság vitaminhiányt okoz.
A betegség egyértelmű jellemzője az alkonyati látásromlás, amelyet az A-vitamin-hiánytól kialakuló látóidegsejtek, azaz pálcikák pusztulása okoz. Emiatt nem tud a szem alkalmazkodni a sötéthez. Súlyosabb esetekben fényérzékenység, vakság léphet fel. Emellett az A-vitamin a csont- és szövetfejlődéshez, valamint az immunrendszer megfelelő működéséhez is szükséges, ezért hiánya bőr- és nyálkahártya betegségeket, bőrszarusodást, szájgyulladást okozhat.

A betegség tünetei:

A látásromlás mellett a farkasvakság jellemző tünete még az étvágytalanság és az immunrendszer gyengülése, a légúti betegségekkel szembeni ellenállás csökkenése. Elváltozik a bőr és a fogazat, romlik a haj és a körmök minősége; előrehaladott állapotban pedig súlyos látáskárosodás és vakság is bekövetkezhet.

Kezelés, terápia:

A farkasvakság egyszerűen megelőzhető rendszeres A-vitamin-bevitellel, amelyet az egészséges szervezet hónapokig raktározni tud, a felesleget azonban kiüríti, így túladagolás nem fordulhat elő. A kialakult betegség tünetei szemorvosi vizsgálat után A-vitaminnal kezelhetők. Az esetek többségében a vitamin pótlásával a betegség gyorsan visszafordítható, de a teljes vakságot már nem lehet gyógyítani.

Angolkór

Az angolkór (rachitis) D-vitamin-hiány következtében kialakuló anyagcsere-betegség, amely már csecsemőkorban is felléphet, és a különböző csontok deformálódását okozhatja. Civilizációs betegségnek tekintik, mert kapcsolatba hozható az iparosodással és más környezeti ártalmakkal. Leggyakrabban a fejlődő szervezetet támadja, de a megfelelő D-vitamin-mennyiség hiánya felnőtt korban is veszélyes: csontritkulást, csontlágyulást és izomgörcsöket is okozhat.

A betegség tünetei:

Az angolkór legelső tünete a gyermek folyamatos izzadása, főként a tarkón, kezeken és a talpon. Ezeket a területeket gyakran dörzsölheti, így fokozott hajhullás alakulhat ki. Emellett jellemző a nyugtalanság, idegesség megjelenése. Elegendő ásványi anyag hiányában a csontok elgörbülnek, törékennyé válnak és igen nehezen gyógyulnak. A csontok mellett az izomzat is elgyengül, valamint a fogak fejlődése is lassul.
Megfelelő mennyiségű napfény nélkül nem jut elég D-vitamin a szervezetbe, s emiatt nem tud beépülni a kalcium és a foszfor a csontokba, így azok megpuhulnak és kidudorodnak, legfőképp a bordák, a csuklók és a bokák. A végtagok görbévé és törékennyé válhatnak. A fogazat késve fejlődik és igen rossz minőségű. Emellett a kalcium és foszfor hiánya csökkenti az immunrendszer ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben.

Kezelés, terápia:

A betegség megelőzésének érdekében érdemes akár három éves korig is D-vitamin-tartalmú tápszereket, orvos által felírt folyadékot adni a gyermekeknek, illetve serdülőkorban a helyes táplálkozást vitaminokkal kiegészíteni. Kezelésében pedig elsősorban a D-vitamin rendszeres adagolásával érhetünk el sikereket.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.