Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A személyiség változása és hatása az egyéni és a közösségi életre, A környezeti tényezők és a táplálkozás befolyása az öregedésr

2010.08.14

15. tétel

Személyiség változása és hatása az egyéni és a közösségi életre

 

Öregedés és személyiség

 

Ma már nem csupán arról beszélünk, hogy "életet adjunk az éveknek", vagy "éveket adjunk az életnek", hanem minél hosszabban kívánjuk biztosítani a normál idősödés relatív, ún. "fenntartható egészségét" függőség, tehetetlenség és kiszolgáltatottság nélkül. Ebben a törekvésben meghatározó tényező az aktivitás, az érzelmi, hangulati és összességében lelki stabilitás, az anyagi, egészségügyi, szociális, kapcsolati és támaszbiztonsági feltételek alakulása. E meghatározó tényezők alapján érthetően előtérbe kerül a személyiség szerepe és jelentősége az idősödésben. Hippokratész több mint 2000 évvel ezelőtt állította, hogy amilyen életstílusunk volt ifjúkorunkban, olyan időskorra számíthatunk.

 

A személyiség strukturális elemzése az életkilátások vonatkozásában jelentős adatokkal szolgál. Többféle módszer alkalmazásával is egyértelművé vált, hogy a személyiség döntő szerepet játszik az egészség megőrzésében, a betegségek kialakulásában, gyógyításában, rehabilitálásában. Az egyedi "esélykockázati" arányok feltárását a személyiség "szerkezeti vizsgálataival" lehet biztosítani. Több ezer idős embernél végzett elemzéseim alátámasztják, hogy a személyiség ily módon feltárt és megmért jellemzői "személyiségmarkerként" használhatók fel a "sikeres vagy sikertelen", a "normál vagy kóros" öregedés előrejelzéséhez. Az időskor minőségét leginkább veszélyeztető megbetegedések számbavétele, időskori jellegzetességeinek feltárása és elemzése, elkülönítésük a normál idősödés változásaitól, speciális diagnosztikájuk, speciális gyógyszerelésük, rehabilitációjuk a fejlett társadalmak egyik alapvető dilemmája. "Az orvosilag lehetséges és gazdaságilag megengedhető" konfliktusa a hazai idősellátásban is a legnagyobb problémát jelenti. A morbiditási és mortalitási adataink egyaránt jelzik az időskori kardiovaszkuláris, celebrovaszkuláris, általános vaszkuláris megbetegedések súlyát (együttesen az időskori mortalitások 60 %-át, morbiditásának 45-55 %-át képezik). A krónikus megbetegedések sorában a diabétesz, a daganatok, a krónikus obstruktív tüdőbetegségek, a csont-, izületi, izombetegségek, a lelki egészség zavarai és megbetegedései, továbbá a látáscsökkenés, a vakság és a hallászavarok tartoznak.

16. tétel

A környezeti tényezők és a táplálkozás befolyása az öregedés folyamatára

 

Táplálkozás, tápláltsági állapot:

Az idősek számos egészségi problémája a nem megfelelő táplálkozásból ered. A tápláltsági állapot befolyásolja az egészségi állapotot és az energia szintet. A tápláltsági hiány a nem megfelelő minőségű ételválasztékból adódik. Gyakori hiány a fehérje. C, B, D vitaminok, a kalcium és a vashiány. A tápláltsági hiány okai lehetnek még anyagi, mozgásnehezítettség, magány, depresszió, rossz emésztés, hiányos fogazat.

Gondozás, ápolási cél:

A beteg optimális tápláltsági állapotának fenntartása, amit neveléssel, felvilágosítással – milyen mennyiségű, minőségű, gyakoriságú - egészségi állapotnak megfelelő étkezéssel kell biztosítani

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.