Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kullancsencephalitis, Lyme-kór

2009.12.22

Kullancsencephalitis ( agyvelőgyulladás)

 

Kórakozó: Flavivírus (család és genus) egyszállú. RNS genom (kubikális) 40-50 nm. Gömb alakú.

 

Terjedés: Kullancs (ixodes ricinus) csipéssel, ritkán per os (tej) vagy légúton 8aerosol, por). Rágcsáló, rovarevő kisemlősök, (pocok, cickány)→kullancs. (transovariálisan is)→ nagy emlősők és /vagy ember. Szezon: tavasz-nyár.

 

Inkubáció: 7-14 nap (3-4, 14-nél több)

 

Tünetek: Az idegrendszeren kívül más szervet nem betegít meg. A szürke és fehér állományában gócos elváltozást okoz. Lázmenet kétfázisú: 3-4 napig 38-39ºC (viraemia) tagfájdalmak, hurutos tünetek, conjunctivitis (abortív formánál itt véget is ér) 4-7 napi láztalan szak után magas láz újra és meningitis serosa, meningoencephalitis (encephalomyelitis, és polyradiculitis tünetei.), sensorium zavar, agresszivitás, szemmozgatók bénulása, beszédzavar, vállöv izmok bénulása, pyramis tünetek, inreflexek hiánya stb.Utódai fertőzőtten jönnek a világra. Ivarsejten keresztüli germinális fertőzés. Transovárisan a petéjén keresztül.

 

Immunitás: marad, tartama változó.

 

Megelőzés: kullancsok írtása öltözködés, bőrvizsgálat. Kullancs eltávolítása. Postexpozíció passzív immunizálás 96 órán belül immunglobulin. Aktív immunizálás a veszélyeztetett dolgozóknál. Alapimmunizálás 3 ízben, inaktivált vírussal. Be és kijelentendő. Ha a csípés az első után 14 nappal van a 2.oltást azonnal beadni. Ha a csípés a 2. után van, nincs teendő.

 

Oltási séma:

 

A

B

0

0

1-3hó*

7nap

9-12 hó (2. után)

21 nap

-

12-18 hó

(ENCEPUR J 1-12 A>12) 5 évenként emlékeztető.

 

A séma: ráérősebb, Ha sürgős a beavatkozás le kell rövidíteni.

* 2/a 4-6 héttel a 2 után= csökkent immunrendszer (FSME).

 

ENCEPUR: oltóanyag neve.

J: juniorok számára 1-12 éves korig.

A: adult felnőtt, 12 éven felüliek számára előírt védőoltás.

 

Veszélyeztetettek: erdei munkások, és azok, akik valamilyen módon természetjárók.

Lyme kór (Borreliosis)

 

Kórakozó: Borrelia burgodorferi, 8-30 um hosszú, szabálytalan csavarulatokkal (spirochaeta). Bonyolult táptalajon, mikroaerophil körülmények között szaporítható (Kelly-táptalaj). A szervezetben termelt endotoxinja – interleukin 1-et szabadít fel- a tünetek erre vezethetők vissza. Antigénjei: A (OspA), B (OspB) és flagelláris (outer surface protein= külső fehérje felszíni burok).

 

Fertőző forrás: erdei rágcsálók, kisemlősők, madarak, kutyák, lovak. Boreliát hordozó ember.

 

Terjedés: kullancs (ixodes ricinus dommini) csípése révén. A kórakozó a kullancs gyomrában szaporodik, onnan jut a nyálmirigyeibe és csípéskor a nyállal a fogékony szervezetbe. Transovariális átörökítés ritka.

 

Inkubáció. 2-32 nap (EM-ig= erythrema migras)

 

Tünetek:

A, korai tünetek: specifikus bőrelváltozás az erythema migrans, vándorló bőrpír. Csípés helyén vörös macula, papula, mely a széli részeken tovaterjed. Általános tünetek: fejfájás, láz, izomfájdalom, nyálkahártya csomó duzzanat.

 

B, késői tünetek: váz és szívizomgyulladás, idegrendszeri tünetek (meningitis, neuritis) arthritis, carditis, A-V blokkal késői bőrtünetek (acrodermatitis chronicum atrophicans= bőrnek az elváltozása, elvékonyodása)

 

Immunitás: nem marad. Terhesség, intrauterin elhalás, koraszülés, corticalis vakság, bőrtünetek.

 

Teendők: Bejelentendő, kijelentés akkor, ha a gyógyulás ideje a megbetegedés kezdetének naptári évében (vagy a következő év március végéig) megállapítható. Elkülőnítés nem szükséges, emberről, emberre nem terjed.Fertőtlenítés nem szükséges. Ha valaki 2007májusába betegszik meg kijelentendő, ha 2007 december 31. vagy 2008 március végéig meggyógyul.

 

Megelőzés: kullancsok elleni védekezés (riasztószerek, védőöltözet) böre fúrodott kullancsok mielőbbi eltávolítása, 24 órán belüli eltávolítás megelőzheti a fertőződést. 48 óra múlva a veszély 30 %-os, 72 óra múlva 100%-os.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.