Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Izomteszt a diszfunkciók kimutatására

2010.11.27

IZOMTESZT A DISZFUNKCIÓK KIMUTATÁSÁRA

1./ Karemeléses teszt

A teszt leírása:A teszt során a gyermek természetes tartásban áll. Karjait váltva, alaphelyzetből mellső középtartáson keresztül magastartásba emeli.

A teszt értékelése:

Ha a karokat a tartás megváltozása nélkül függőlegesig, a fül síkjáig vagy amögé emeli: jó az izom funkció. Amennyiben a karok a fül síkja előtt megállnak, s a gyermek csak a tartás megváltoztatásával képes a függőlegesig emelni (a törzs hátradöntésével vagy a medence előretolásával), akkor kötött hát jelenség áll fent. Ez azt jelenti, hogy merevvé válik a felső háti szakasz, az ott kiváltható mozgások beszűkülnek, ezzel egyidejűleg a mellkasi izmok rövidülnek.

2./ A Matthias-teszt

A teszt leírása:Természetes állásból mindkét karját mellső középtartásba emeli a gyermek, s ott 30 másodpercig megtartja.

 

A teszt értékelése:Ha a teszt alatt a tartásban nem következik be változás, akkor a törzs izomzata jól funkcionál. Ha a teszt alatt a gyermek nem tudja ellentartani a kéz súlyát, akkor az alábbi tartási rendellenességeket tapasztalhatjuk:

Ha a mellkas behúzódik, a háti szakasz domborulata fokozódik, akkor a

felső testfél diszfunkciója áll fenn, kifotikussá válik a tartás (a mellkasi izmok

rövidülnek, a háti izmok megnyúlnak).

Ha a próba alatt a has előrebillen, s ezzel egyidejűleg a derék (ágyéki szakasz)

behúzódik, akkor a törzs alsó felének diszfunkciója áll fenn, lordotikus

válik a tartás.

A két diszfunkció együttes észlelésekor kifolordotikus a tartás.

Ha a gerincoszlop fiziológiás görbületei elsimulnak, akkor a lapos hát elváltozás áll fenn. Ebben az esetben a gerinc feszítőizomzata megnyúlik, s

korlátozottá válik a gerincoszlop mozgása (katonás, feszes tartás jellemzi a

gyermeket).

 

3./ Hát- és gerincizmok tesztelése

 

a) Megtekintés: Álló helyzetben hátulról figyeljük a vállak helyzetét, a törzs-kar háromszög-eltérését, a gerinc oldalirányú elhajlását, a csípőlapátok vízszintességét. A vállak aszimmetrikus helyzete, a törzs-kar háromszög eltérései, a gerinc oldalirányú elhajlása esetén scoliosis gyanúja áll fenn.

 

b) Az oldalsó törzsizmok funkciójának ellenőrzése

A teszt leírása: K.h.: hátsó zártállás a bordásfalnál, kar mélytartásban, kéz a combon. Az egyik kéz lefelé csúsztatásával törzshajlítás oldalra. Mindkét oldalra végezzük el a tesztet. (Megj.: A tesztet falnál vagy bordásfalnál érdemes elvégezni az esetleges rotáció vagy előrehajlás kiküszöbölésére.)

 

Teszt értékelése: Jó az oldalsó törzsizmok funkciója, ha mindkét kéz eléri a térdhajlatot. Az oldalsó törzsizmok kontraktúráit jelzi, ha az egyik, vagy egyik kéz sem éri el a térdhajlatot.

c) Ha zárt állásban, előre hajlításra eltűnik az aszimmetrikus tartás, akkor funkcionális scoliosis vélelmezhető.

 

d) Előrehajlás közben, strukturális scoliosisra utaló jelek:

· háti szakaszon a bordapúp,

· ágyéki szakaszon az izompúp megjelenése,

· a gerincoszlop oldalirányú eltérése.

 

e) ischiocruralis izmok funkciójának ellenőrzése

Előrehajlás alapállásból zárt lábakkal, a kéz talaj-távolság mérése (cm).

Értékelés: a távolság növekedése az ischiocruralis izmok rövidülését jelzi

(Scheuermann kyphosisra utaló jel)

Teszt értékelése:

Pozitív, ha a kéz-talajtávolság több, mint 10 cm.

(Megjegyzés: a korrekt diagnózis felállításához szükséges a szakorvos általi vizsgálat, aki több összefüggés alapján diagnosztizálja a Scheuermannt.)

 

4./ Az alsó testfél statikus izomzati funkciójának tesztje

 

A teszt leírása:A gyermek természetes tartásban áll. Alacsony életkorban kezével támaszkodhat. Az egyik lábát elemeli a talajról térdben hajlítva úgy, hogy a combja párhuzamos legyen a talajjal. Ezt a helyzetet 15 másodpercig kell megtartani. Mindkét oldalra el kell végeztetni.

A teszt értékelése:Ha a teszt alatt a láb tartásában nem következik be változás, akkor jó a lábizomzat statikus funkciója. Amennyiben a térd, comb, boka befelé dől, a lábszár izomzati funkciója elégtelen a testsúly megtartásához.

 

Bokasüllyedés megtekintése: Kis terpeszállásban (lábfejek között kb. tenyérnyi távolság) vizsgáljuk a láb helyzetét. Ha belső boka befelé (középvonal felé), a sarok csont kifelé dől, a láb boltozata lelapult, a lábfej szétterült, I-II. ujjköz széles, „két” bokája van a személynek, akkor bokasüllyedés gyanúja áll fenn.

 

 

 

5./ Hajlékonysági teszt

 

a) Az ágyéki gerinc előrehajlításának tesztje

A teszt leírása: Kiinduló helyzet: nyújtott ülés, a medencét labdával rögzítve falhoz, vagy tornapadhoz, a lábak lábfejnyire terpesztettek, kezek a combokon.

Kilégzés közben törzshajlítás előre úgy, hogy az egész gerinc részt vesz a hajlításban a medence fixált helyzetű. A hajlítás véghelyzetében a kéz középső ujjaival el kell érni a visszafeszített láb ujjait. A teszt időtartama 6 mp.

 

Elemzés: A teszt a gerincoszlop mellett elhelyezkedő hosszú gerincfeszítők nyújthatóságát vizsgálja a háti és ágyéki szakaszon. A teszttel a combhajlítók nyújthatóságát is ellenőrizhetjük. Pozitív a teszt, ha nem éri el a lábujjait.

Megjegyzés: A medence megtartásában az egyenes hasizom is aktívan részt vesz akkor, ha aktiváljuk a kilégzéssel. A combhajlítók rövidülésére utal, ha a próba közben behajlik a térdízület.

 

 

 

 

b) Az ágyéki gerinc hátrahajlításának tesztje

A teszt leírása: Kiinduló helyzet: hason fekvés, homloktámasz a talajon, kezek a vállak alatt az alkar a talajon. Karnyújtás közben belégzés és törzsemelés úgy, hogy a medence a szemérem-csontig emelkedjen el, a fej maradjon középállásban. A teszt időtartama 6 mp.

 

Elemzés: A teszt a hasizmok, és csípőhajlítók nyújthatóságát vizsgálja. Ha a teszt nem sikeres, akkor ez a csípőhajlítók rövidülésére utal.

 

 

 

 

 

c) Az alsó háti és ágyéki gerinc rotációjának tesztje

A teszt leírása: Kiinduló helyzet: hanyattfekvés, lábak talptámaszban (térdek 900-ban hajlítottak) karok oldalsó középtartásban. Kilégzés közben, csípő-fordítással lábleengedés oldalra, ezzel egyidejűleg fejfordítás ellenkező irányba addig, amíg a fül nem éri el a talajt. A tesztet mindkét irányba el kell végezni.

A teszt időtartama 12 mp.

 

Elemzés: A teszttel a gerincoszlop kisízületeiben kiváltható rotációs mozgásokat és a gerinc rotációs mobilitását vizsgálhatjuk.

 

Megjegyzés: A tesztet ajánlott légzésadaptációval végrehajtani. A rotációs mozgáshoz kilégzést, majd a kiinduló helyzet felvételéhez belégzést kapcsolni. A teszt mindkét oldali végrehajtása tájékoztatást ad a szimmetrikusan együttműködő izmok állapotáról és az esetleges aszimmetrikus diszfunkcióról. A teszt végrehajtása során a talp nem emelkedhet el a talajról, nem csúszhat el semmilyen irányba sem. (Ha a talp a fordítással ellenkező irányba elcsúszik, akkor könnyítetté válik a feladat végrehajtása.) A feladat végrehajtása során mindkét vállnak a talajon kell maradnia. A csípőfordítás végpozíciójában a comb külső felszínének érintkeznie kell a talajjal. Ha a combok nem érintik a talajt, akkor alsó háti – ágyéki kötöttség, ha a váll nem érinti a talajt felső háti kötöttség áll fent. Természetesen együttes megjelenési forma is lehetséges, ez a gerincoszlop totális rotációs kontraktúráját jelenti.

 

 

 

d) A comb és a lábszár hátulsó izmainak nyújthatóságának tesztje

A teszt leírása: Hanyatt fekvés, kezek a csípőlapáton. Visszafeszített lábfejjel az egyik lábat emeljük függőleges helyzetig 2x. Végezzük el a tesztet a másik lábbal is, 2x. A teszt időtartama 12 mp.

 

Elemzés: A teszttel az emelt láb csípőhajlítóinak és combfeszítőinek erejét a far és combhajlítóinak nyújthatóságát illetve esetleges rövidülését ellenőrizhetjük. A talajon hagyott láb esetében a csípőhajlítók rövidülésére lehet rámutatni.

 

Megjegyzés: A teszt során ügyelni kell arra, hogy az emelt láb lábfeje maximálisan vissza legyen feszítve. A talajon lévő láb sarkával ne támasszon, ne tartson ellen a próbát végrehajtó, mert ez esetben a medence az emelés irányába billen és nagymértékben könnyíti a feladat végrehajtását. A lábemeléshez kapcsolt kilégzés segít a medence talajra szorításában. Ha az emelt lábat nem képes függőlegesig emelni, és/vagy a térd behajlik akkor vagy a csípőhajlítók, és combfeszítők bizonyulnak gyengének, vagy a csípőfeszítők rövidültek. Ha a talajon lévő láb combja és csípője szöget zár be (nem egymás meghosszabbításában helyezkednek el) akkor a csípőhajlítók rövidültek. Ugyancsak rövidülésre utalhat a térd valamilyen fokú hajlítása. A teszttel a csípőízület mobilitását, az azt mozgató izmok állapotát ellenőrizhetjük. Érdemes elemző módon összehasonlítani a két láb izomzati és ízületi változásait a próba alatt. (szimmetria, vagy aszimmetria vizsgálata)

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.